Wat zijn de voordelen en nadelen van biomassa?
Biomassa wordt gezien als bron voor duurzame energie omdat:
- Biomassa in principe onuitputtelijk is en raakt – in tegenstelling tot fossiele brandstoffen – voorlopig nog niet op.
- Bij de verbranding en vergisting van biomassa komen alleen klimaatneutrale stoffen vrij en draagt het niet bij aan het broeikaseffect.
Is biomassa wel of niet duurzaam?
Biomassa wordt gezien als hernieuwbaar, omdat geoogste planten en bomen terug groeien. Het is bovendien betrouwbaar, het is niet afhankelijk van weersomstandigheden zoals wind- of zonne-energie.
Waarom is biomassa beter dan fossiele brandstoffen?
Fossiele brandstoffen hebben net als biomassa een organische oorsprong. Bovendien komt er bij de verbranding van biomassa ook CO2 in de lucht. Toch geldt biomassa als een duurzame energiebron en fossiele brandstof niet, dit heeft te maken met de koolstofkringloop. Planten nemen namelijk CO2 uit de lucht op.
Waarom is biomassa niet perse duurzaam?
Update: Het verbranden van biomassa is geen duurzaam alternatief om energie op te wekken, stelt de European Academies Science Advisory Council (EASAC). Bij de verbranding van hout blijkt zelfs netto meer CO2-uitstoot vrij te komen dan bij verbranding van kolen en gas.
Welke 4 soorten biomassa zijn er?
Er zijn 2 verschillende soorten biomassa:
- uit afval, zoals snoeiafval, rest- en afvalhout uit de industrie, gft, rioolwaterslib, oud papier en agrarisch restafval.
- dat speciaal is geteeld voor energiedoelen. Hieronder vallen suikerriet, mais, koolzaadolie, palmolie, en dierlijke vetten.
Is biomassa goed?
Biomassa wordt gezien als hernieuwbaar, omdat geoogste planten en bomen terug groeien. Het is bovendien betrouwbaar, het is niet afhankelijk van weersomstandigheden zoals wind- of zonne-energie. Over de duurzaamheid van biomassa is veel discussie.