Wat zijn lichte kleuren?

Wat zijn lichte kleuren?

Op Wikipedia lezen we: Een pastelkleur is een zachte kleur die wordt verkregen door een zuiver pigment met een lichte kleur te mengen, meestal met wit of lichtgeel. Kleuren met wat meer zuiver pigment erdoor noemen we lichte kleuren.

Wat zijn sprekende kleuren?

Met basiskleuren bedoelen we de kleuren die in de kleurencirkel voorkomen zijn: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars of mengvormen hiervan. Er zijn 12 basiskleuren. Deze kleuren zijn veel opvallender en sprekender dan neutrale kleuren.

Wat zijn de pastelkleuren?

We hebben ze onderverdeeld in koele en warme kleuren: Koele pastelkleuren zijn onder andere bijna transparant ijsblauw, softe mintgroen, helder lila, bleekgrijs en zeer gedempt zwart. Warme pastelkleuren zijn bijvoorbeeld lichte aardetinten, zoals heel zacht oranje of zeer subtiel steenrood.

Wat is een accent kleur?

Een accentkleur is een kleur die er lekker uitspringt. Een outfit in rustige, onopvallende (neutrale) kleuren kun je door middel van een accentkleur net dat beetje extra pit geven. Dit in tegenstelling tot een neutrale kleur. ^ Met sprekende kleuren bedoelen wel kleuren die er lekker ‘uitspringen’.

^ Als je een kleur mengt met wit maak je hem lichter, je krijgt een lichte variant (tint) van een kleur. Lichte kleuren zijn dus kleuren waar redelijk veel wit doorheen gemengd is.

Wat is de kleur van rood?

De kleur verhoogt de hartslag en ademhaling en wekt eetlust op. Rood is een warme kleur die aandacht trekt en geassocieerd wordt met het lichaam. De kleur van bloed is de kleur van leven, vitaliteit, energie, kracht en passie. Positieve associaties met rood zijn er ook volop op het gebied van liefde, passie en romantiek.

Wat is de kleur van de zon?

De kleur van de zon is een vrolijke opvallende kleur, die het brein, denkproces en zenuwstelsel stimuleert. Geel wordt geassocieerd met energie, zon, lente, zomer, een nieuw begin, levensplezier en geluk. Deze kleur stemt vrolijk en positief. Geel geeft focus en doelgerichtheid.

Wat is de kleur van groen?

Groen kan de bloeddruk verlagen en is rustgevend. Daardoor wordt groen ook wel geassocieerd met genezing, gezondheid en balans. Groen is de kleur van verse producten, van vruchtbaarheid, voorjaar en nieuw leven. Het is een positieve kleur met associaties als balans, harmonie, evenwicht, vernieuwing, vertrouwen, veiligheid en voorspoed.

Wat is een kleurassociatie?

Kleur is emotie. Kleuren spelen een grote rol in het gevoel dat we ergens bij krijgen. Deze kleurassociaties worden onder andere gevormd door cultuur, mode, ervaring, persoonlijke voorkeur en kleurbeleving. Het menselijk geheugen is vatbaar voor visuele prikkels en daar is kleur er een van.

Related Posts