Inhoudsopgave
Wat zijn natuurlijke ecosystemen?
Een ecosysteem of oecosysteem is een natuurlijk systeem dat bestaat uit alle organismen die in een bepaald gebied voorkomen, samen met hun abiotische omgeving, en de wisselwerkingen tussen beide.
Wat leert de biodiversiteit van een ecosysteem ons over dat ecosysteem?
De ecosystemen produceren zuurstof, zuiveren en ontgiften het water, zorgen voor opslag en de circulatie van zoetwater, reguleren het klimaat, vormen de vruchtbare bodem, voorkomen erosie en overstromingen en produceren grondstoffen, voedsel en medicijnen.
Wat is een Pionierecosysteem?
Ecosysteem dat als eerste ontstaat in een gebied, waar geen of vrijwel geen leven was.
Wat is een gesloten ecosysteem?
Het is een systeem dat zichzelf in stand houdt, zonder dat hiervoor stoffen met de omgeving hoeven te worden uitgewisseld. Hiervoor vinden er in het betreffende ecosysteem bepaalde processen plaats, zoals fotosynthese en de stikstofkringloop.
Wat is een natuurlijke kringloop?
Stoffen worden gebruikt, afgebroken en weer hergebruikt. We noemen dat natuurlijke kringlopen. Alles draait op zonne-energie. De aarde is in balans en kan zich ontwikkelen tot de mooiste tropische regenwouden, koraalriffen en landschappen.
Biodiversiteit speelt een cruciale rol bij verscheidene diensten, die ecosystemen leveren aan de mens, onder meer de voedselproductie, de opslag van CO2 en de waterzuivering.
Hoe werkt een gesloten terrarium?
Eigenlijk vormt er in een afgesloten terrarium een nieuw ecosysteem, waar de planten goed in kunnen groeien. Er vormt een kringloop van het water dat in het terrarium zit. De planten nemen het op met hun wortels en verdampen het weer via hun blad. Hierdoor beslaat het glas van je terrarium zo nu en dan.
Welke planten in gesloten ecosysteem?
Geschikte planten voor het terrarium
- Hypoestes.
- Mozaïekplant (Fittonia verschaffeltii)
- Kleinblijvende varens als de tongvaren en venushaar.
- Graslelie (Chlorophytum comosum)
- Groene luchtplantjes (Tillandsia)
- Kleinblijvende lepelplant (Spathiphyllum)
- Kleinblijvende Calathea.
- Dracaena compacta.
Wat zijn regulerende ecosysteemdiensten?
Regulerende diensten, deze zijn gerelateerd aan de natuurlijke zuivering, regulering dan wel het behoud van lucht, water, bodems, habitat en klimaat. Voorbeelden zijn de afvang van fijnstof en de opslag van koolstof in bodem en vegetatie.