Inhoudsopgave
Wat zijn Sneeuwsokken?
De sneeuwsok bestaat uit een bijzonder sterke polyesterstof. Deze vocht doorlatende oppervlakte zorgt voor een zogenoemde ´droge wrijving´. Dat wil zeggen het vocht op de besneeuwde of met ijs bedekte straat wordt geabsorbeerd en afgevoerd. Daardoor is er een direct contact tussen het textiel en de sneeuw of het ijs.
Wat zijn Bandensokken?
Sneeuwsokken. Sneeuwsokken zijn eigenlijk speciale hoezen die je over je banden schuift. Ze absorberen het water dat ontstaat bij de wrijving tussen je wiel en het ijs of de sneeuw. Zo zorgen ze ervoor dat je band meer grip heeft op de weg.
Hoe weet je of sneeuwkettingen passen?
U kunt dit vaak zien op een sticker of kaartje dat op de verpakking / draagtas zit van de sneeuwkettingen. Zo kunt u ook controleren of uw oude sneeuwkettingen passen op uw auto, maar let op, de bandenmaat is niet het enige waar u op moet letten.
Waarom zijn sneeuwkettingen verboden in Nederland?
U mag in Nederland niet met sneeuwkettingen op de openbare weg rijden. Sneeuwkettingen kunnen namelijk het wegdek of de wegmarkeringen beschadigen. Dit kan de verkeersveiligheid in gevaar brengen.
Wat zijn enkelzijdige sneeuwkettingen?
Deze sneeuwkettingen worden op het loopvlak van de band gemonteerd en hebben dus geen ruimte achter het wiel nodig. Iets waar bij vooral nieuwere modellen en plug-in hybrides steeds minder ruimte is.
Wat zijn de makkelijkste sneeuwkettingen?
RUD Hybrid is een eenvoudig te monteren sneeuwketting en testwinnaar bij de ADAC sneeuwkettingen test. U hoeft geen ring in te haken achter de band of na te spannen De RUD Hybrid doet het allemaal zelf en past zichzelf aan de band aan.
Heb je 2 of 4 sneeuwkettingen nodig?
U vraagt hoeveel sneeuwkettingen u nodig heeft. Aan twee kettingen heeft u voldoende en inderdaad op de aangedreven wielen. Sneeuwkettingen op alle wielen is dus niet verplicht en eigenlijk ook ongebruikelijk. Overigens meldt de handleiding van de auto ook vaak nuttige info over sneeuwkettingen.
Waar zijn Sneeuwsokken toegestaan?
Momenteel (2021) zijn sneeuwsokken alleen toegestaan in Frankrijk en in Nederland. In andere Alpenlanden moet er staal in kettingen zitten om als ketting gebruikt te mogen worden.
Wat is het verschil tussen Sneeuwsokken en sneeuwkettingen?
Sinds een aantal jaar is er een alternatief voor sneeuwkettingen, de zogenoemde ‘sneeuwsokken’ voor de auto. Dit zijn feitelijk stoffen ‘sokken’ die de banden scheiden van de sneeuw. Ze zijn ontworpen voor moderne auto’s en verstoren de werking van veiligheidssystemen als ABS en ESP niet.
Wat zijn Loopvlakkettingen?
Loopvlakkettingen zijn sneeuwkettingen die alleen het loopvlak van het wiel raken. Door een ingenieuze constructie wordt de ketting op het loopvlak van de auto geduwd. Deze kettingen komen steeds vaker voor, door de in grootte toenemende velgmaten en de geringe ruimte in de wielkast door sensoren t.b.v. ABS, EPS etc.
Welke dikte sneeuwketting?
Je vindt in de gebruiksaanwijzing van de auto hoeveel ruimte je hebt en hoe dik de schakels mogen zijn aan de achterkant van je wiel. Op basis daarvan kun je kiezen voor een standaard sneeuwketting (> 7 mm), extra dunne sneeuwketting (max. 7 mm) of een loopvlak sneeuwketting (0 mm).
Welke sneeuwkettingen zijn het beste?
Dit zijn de beste sneeuwkettingen van 2021
- Michelin Easy Grip Evolution – EVO15.
- Husky Sneeuwkettingen Butzi 120.
- Pewag Nordic Star.
- Pewag XMR 79 V Brenta-C – 4×4.
- ProPlus Sneeuwkettingen – 9mm KN90.
Welke sneeuwkettingen moet ik hebben?
Je dient te achterhalen welke bandenmaat jouw auto heeft. Deze maat is te vinden aan de zijkant van de autoband. Hiernaast is het type auto ook van belang. Met deze gegevens kun je kiezen uit de sneeuwkettingen die perfect zijn voor jouw voertuig.
Hoeveel sneeuwkettingen voor 4×4?
Indien u over een auto beschikt met vier verschillende aandrijvingen (dus één per wiel) dan raden wij aan om twee sets van sneeuwkettingen te kopen. Indien twee van uw wielen van een aandrijving zijn voorzien kunt u er voor kiezen om maar één paar aan sneeuwkettingen aan te schaffen.
Hoe vaak sneeuwkettingen nodig?
Het gebruik van winterbanden is verplicht van 1 november tot en met 1 april. Buiten deze periode zijn ze overigens ook verplicht als er winterse omstandigheden zijn. In de wintermaanden is het verplicht om sneeuwkettingen in je auto te hebben, maar je mag ze alleen gebruiken als de wegen met ijs of sneeuw bedekt zijn.