Wat zit er allemaal in een verdeelkast?

Wat zit er allemaal in een verdeelkast?

Een verdeelkast is een kast met daarin het knooppunt van een elektrische installatie. De aanvoerende stroom komt hierin binnen, waarop het knooppunt de uitgaande stroom/spanning verdeelt over de verschillende groepen in de elektrische installatie. In een huis of kantoorgebouw heet dit een groepenkast.

Waaruit bestaat mijn elektrische installatie?

Een elektrische installatie bestaat uit een meterkast, verdeelbord en leidingen. Die leidingen, de eigenlijke bekabeling, zijn onderverdeeld in verschillende stroombanen waarop de lichtpunten, stopcontacten en schakelaars zijn aangesloten.

Wat zit er allemaal in een zekeringkast?

De bekabeling van een zekeringkast verloopt in 4 stappen:

  • De uitschakeling van de stroom.
  • De aarding van alle kringen.
  • De aansluiting van de hoofdschakelaar op de differentieelschakelaar.
  • De verbinding van de stroomkabels met de zekeringen.

Wat is een distributiegroep Elektrotechniek?

Een verdeelinrichting, verdeelkast, distributiekast of groepenkast is de plek van waaruit de elektrische energie beveiligd en verdeeld wordt over de elektrische installatie in een gebouw.

Wat is een distributiegroep?

Gebruik distributiegroepen, die ook wel distributielijsten worden genoemd, om e-mails of vergaderverzoeken naar meerdere mensen te verzenden. Distributiegroepen zijn handig voor projectteams of commissies, aangezien je berichten kunt verzenden zonder dat je elke keer elk e-mailadres hoeft toe te voegen.

Wat is een distributiegroep meterkast?

In de verdeelkast vind je verschillende onderdelen: een differentieelschakelaar (ook wel verliesstroomschakelaar, aardlekschakelaar of onderbrekingsschakelaar genoemd), zekeringen, overspanningsbeveiliging en je elektrische kringen.

Hoe hoog mag een zekeringkast hangen?

Doe dit dan eerst alvorens de kast op de muur te monteren. De aardingsrail bevestig je meestal onderaan in de zekeringkast. Plaats de zekeringkast nu op een hoogte van ongeveer 1m50. Op die manier is de kast goed bereikbaar en kan je er later ook makkelijker in werken.

Hoe kabel aansluiten in zekeringkast?

Onze Solyd-specialisten leggen je in enkele stappen uit hoe je zelf jouw zekeringkast kan bekabelen.

  1. Stap 1: Kies de geschikte zekeringkast.
  2. Stap 2: Plaats de DIN-rails.
  3. Stap 3: Plaats de differentieels en de automaten.
  4. Stap 4: Verbind de modules met een rail of kamgeleider.
  5. Stap 5: Bekabel de zekeringkast.

Deze hoofdonderdelen mogen zeker niet ontbreken:

  • De hoofdschakelaar, die de stroom van de volledige woning kan aan- of uitschakelen.
  • De differentieelschakelaar of verliesstroomschakelaar, die als automatische schakelaar een belangrijke veiligheidsfunctie heeft bij verliesstroom.

Wat zit er allemaal in een elektriciteitskast?

Waaruit bestaat mijn elektrische installatie?

  • Elektrictiteitsmeter. Eigenlijk begint de elektrische installatie al op straat.
  • Verdeelkast. Vanaf de meterkast vertrekt een voedingskabel naar de verdeelkast.
  • Automatische beveiligingsschakelaars.
  • Differentieelschakelaar.
  • Stroomkringen.
  • Mogelijke extra onderdelen.

Wat is het doel van een verdeelkast?

Hoe zekeringkast uitbreiden?

Dit doe je door middel van het plaatsen van nieuwe zekeringen en kalibreerelementen in je zekeringkast. Let bij het uitbreiden of aanpassen van je zekeringkast zeker op je eendraadschema en situatieplan. Pas deze aan, volgens de nieuwe situatie.

Hoeveel draden in een automaat?

Voor grote lengten kiest je liefst een kabelmantel met trekdraad.

Max. aantal draden
Diameter van de kabelbuis 1,5 mm2 2,5 mm2
16 mm 5 4
20 mm 6 6
25 mm 10 8

Welke kabel voor elektriciteitskast?

Een XVB-kabel heeft een grijze kleur en bevat meerdere VOB-draden met kunststof omhulsel. Deze vaste kabel is geschikt voor verlichting, schakelmateriaal en zekeringkasten. Je kunt hem gebruiken voor opbouw, in muren, zoldering, valse vloeren, valse plafonds, kokers, wasruimten en chape.

Welke plaat achter elektriciteitskast?

De aansluitplaat is een waterbestendige plaat in multiplex waarop de verschillende meters, kasten en leidingen moeten worden geplaatst. De afmetingen van de plaat zijn minimaal: 1,8 m hoog, 1,22 m breed en 18 mm dik.

Hoeveel modules is een 2P automaat?

Een module staat gelijk aan de ruimte die nodig is voor één pool van een automaat of differentieel. Een automaat is bijvoorbeeld 2P 16A. Dit is een tweepolige automaat die een maximale stroom van 16 ampère door laat. Deze neemt dus 2 modules ruimte in beslag.

Wat is een Kamgeleider?

Kamgeleiders: dit gebruikt men voor het monteren van zekeringen, zie verder. XVB-kabel (10 mm²) voor de verbinding meter-bord. Stugge of soepele VOB-kabel. Een soepele kabel zorgt voor een eenvoudiger montage, maar dan moet elk uiteinde geborgd zijn met eindaderhulzen.

Gerelateerde berichten