Welk zand voor metselspecie?

Welk zand voor metselspecie?

Traditioneel verkiest de metselaar fijn zand. Maar fijn zand – en vooral kleihoudend zand (vette gele zavel) – vereist een hogere dosering aan water en bijgevolg ook cement. Dit vergroot de krimpgevoeligheid. Bovendien nemen de kleidelen veel water op en dat maakt de verharde mortel vorstgevoeliger.

Hoeveel cement in mortel?

De verhouding cement en zand bedraagt 1:3, waaraan ongeveer 0,5 deel water toegevoegd wordt. Voor het optrekken van een halfsteensmuur is ongeveer 30 liter cement mortel per m2 nodig, terwijl voor een steensmuur zeker 60 liter per m2 metselwerk benodigd wordt.

Welk zand voor beton?

Betonzand: grof zand (korrelgrootte 0 – 4mm) dat wordt gebruikt voor het maken van betonmortel (ookwel bekend als vloerenzand). Metselzand: gebruikt men om metselmortel te maken (korrelgrootte 0 – 2mm) Brekerzand: is heel fijn gebroken steen met een hoge haakweerstand en wordt gebruikt bij het invegen van bestrating.

Lees ook:   Hoeveel Denier deken paard?

Wat voor zand gebruiken voor beton?

Betonzand: grover zand (korrelgrootte 0 – 4mm) dat wordt gebruikt voor het maken van betonmortel, ook wel bekend als vloerenzand. Metselzand: wordt gebruikt voor het maken van metselmortel (korrelgrootte 0 – 2mm). Inveegzand: wordt gebruikt voor het invegen van bestrating.

Welk zand gebruiken om cement te maken?

De meest voorkomende zandsoorten zijn: Scherpzand of Rijnzand: zand (ook nog rivierzand genoemd) dat is opgebouwd uit grote, grove deeltjes. Ideaal voor het vervaardigen van betonspecie of om een erg duurzame metselspecie van te maken.

Welk zand gebruiken voor cement?

Chapezand voor mortel of stabilisé Chapezand is grof rivierzand met een korrelgrootte van 0/4mm. Je gebruikt het om zelf cementdekvloeren te maken waar rechtstreeks een vloerbedekking op komt, zoals tegels, natuursteen of parket. Enkel nog cement en water toevoegen in de juiste hoeveelheid.

Welk cement voor Mortel?

Portlandcement. Portlandcement is het meest gebruikte type cement, wat eigenlijk bij elke klus gebruikt kan worden. Portlandcement wordt onder andere gebruikt voor beton voor funderingen. Portlandcement is een sterk bindmiddel.

Lees ook:   Kan getagd verhaal niet delen?

Hoeveel water voor specie?

In algemeenheid wordt het volgende gesteld: Met betonmolen: circa 5-7% waterglas toevoegen op de hoeveelheid te gebruiken water in specie. Dit geldt bij standaard menging 1-2-3 van 1 deel cement. Bij andere menging maximaal 10% waterglas toevoegen op de hoeveelheid te gebruiken water in specie.

Related Posts