Welke lampvoet?

Welke lampvoet?

E14 – Kleine Fitting | E27 – Grote Fitting | Overige E Fittingen

Type Maat Ø Vaak gebruikt voor
E12 12mm Een standaard maat in de VS
E14 14mm Schemerlampen en spotjes
E17 14-17mm Een standaard maat in de VS
E26 25-26mm Een standaard maat in de VS

Hoe heet het waar je een lamp in draait?

Fitting komt van fit. Passen Dus een lamp met een kleine fitting ‘past’ in een kleine fitting en heeft een kleine fitting (pasmaat).

Hoe weet ik de fitting van een lamp?

E27 is de aanduiding voor de verbinding tussen de fitting en het armatuur. De letter E staat voor Edison schroefdraad, genoemd naar de uitvinder. 27 staat voor de breedte van het schroefdraad, de diameter is namelijk 27 millimeter. Dankzij de schroefdraadfitting draai je de lichtbron gemakkelijk in en uit je armatuur.

Hoe heet een lamp in een lamp?

De lichtbron zelf is meestal een vervangbaar onderdeel, dat ook lamp wordt genoemd, bijvoorbeeld een ledlamp. In dat geval heeft het armatuur voor de lichtbron of elk van de lichtbronnen een fitting. Ook het armatuur zonder lichtbron wordt (bijvoorbeeld in het kader van de aankoop) lamp genoemd.

Wat is een kleine fitting?

Als je ergens ‘een kleine fitting’ voor nodig hebt, dan bedoelen ze waarschijnlijk een E14 fitting. Hij heeft 14 mm schroefdraad, een stuk kleiner dan de fitting E27. Je ziet deze fitting vaak terug bij sfeerlampen zoals tafellampen. Een E14 lichtbron is er in verschillende vormen, zoals deze filament tipkaarslamp.

Schroefdraad fitting Voor schemerlampjes en spotjes is E14 gebruikelijk (“kleine fitting” of “Mignon-fitting”). In de meeste landen met 230/240 Volt wisselspanning worden de E27 en E14 gebruikt. Een andere veel voorkomende fitting is de bajonetsluiting.

Welke schroefdraad lamp?

E10 is een gangbare maat voor signaallampen en fietslampjes. Schroefdraad E5 wordt gebruikt bij sommige kerstboomlampjes en bij lampjes voor poppenhuizen en in de modelbouw. In de meeste landen met 230-240 volt wisselspanning worden E27 en E14 gebruikt. In Amerika zijn de standaardmaten E26, E17, E12 en E10.

Wat is een Edisonfitting?

De Edison fittingen zijn lampvoeten met een schroefdraad. Ze bestaan al sinds 1909 en zijn onderdeel van gloeilampen. Omdat spaarlampen en led lampen uitwisselbaar moeten zijn met gloeilampen, worden deze typen lampen ook met de Edison fitting geleverd.

Welke lampfitting heb ik?

E14 – Kleine Fitting | E27 – Grote Fitting | Overige E Fittingen

Type Maat Ø Vaak gebruikt voor
E14 14mm Schemerlampen en spotjes
E17 14-17mm Een standaard maat in de VS
E26 25-26mm Een standaard maat in de VS
E27 26-27mm Algemene huisverlichting

Welk peertje heb ik nodig?

Lamp peertje samenvattend Als je nieuwe lampen nodig hebt, kies dan voor ledlampen. Die zijn namelijk de beste keuze. Ze zijn bijvoorbeeld beter dan spaarlampen. Maar heb je nog spaarlampen, maak die dan gerust eerst ‘op’.

Wat is een lampfitting?

Wat is een fitting? Bij het kiezen van jouw ideale verlichting en lichtbron zie je vaak de term fitting. De fitting, oftewel de lamphouder, is bevestigd tussen het armatuur en de daarvoor bedoelde lichtbron. Het is de verbinding/aansluiting tussen de lamp en de lichtbron.

Wat is een gloeilamp?

Gloeilamp. Een gloeilamp is een lichtbron waarbij in een zuurstofarme glazen bol een gloeidraad door een elektrische stroom van een spanningsbron wordt verhit zodat deze licht gaat uitstralen. De gloeidraad bestaat uit het overgangsmetaal wolfraam dat een zeer hoge smelttemperatuur kent.

Wat is het rendement van een gloeilamp?

Het rendement van de gewone gloeilamp ligt tussen 5 en 10%, dat wil zeggen bij een 100 W lamp, wordt slechts 5 tot maximaal 10 watt omgezet in zichtbaar licht. De rest gaat verloren in de vorm van onzichtbare warmte, vooral stralingswarmte (infrarood ‘licht’). Als een gloeilamp in een verwarmde ruimte hangt is deze warmte echter niet zinloos.

Wat zijn de uitvinders van de gloeilamp?

Naast Edison worden ook de Rus Alexander Lodygin (1872) en vooral de Engelsman Joseph Swan (1878) genoemd als uitvinder van de gloeilamp. Op 24 juli 1874 werd in Canada patent verleend aan Henry Woodward en Mathew Evans voor een lamp bestaande uit koolstof staven gemonteerd in een met stikstof gevulde glazen cilinder.

Related Posts