Welke materialen zijn halfgeleiders?

Welke materialen zijn halfgeleiders?

Er zijn diverse soorten grondstoffen die worden toegepast in halfgeleiders. De meest gebruikte grondstoffen voor halfgeleiders zijn silicium, germanium en koolstof. Over het algemeen wordt silicium het meest gebruikt aangezien deze stof het zuiverst is.

Waar zitten halfgeleiders in?

In de wereld van elektronica wordt onder een halfgeleider ook verstaan: elektronische componenten op basis van halfgeleidermateriaal. Een diode en een transistor zijn voorbeelden van halfgeleiders.

Wat is een eigenschap van een diode?

Een diode is een elektronisch onderdeel dat de elektrische stroom zeer goed in één richting geleidt, maar praktisch niet in de andere. Een diode functioneert als het ware als een elektronisch terugslagventiel. De geleidende richting noemt men de doorlaatrichting en de andere richting de sperrichting.

Wat is een Sperrichting?

Wat is een Sperlaag?

Bij de overgang van het P- en N-gedeelte neutraliseren de vrije negatieve en de vrije positieve ladingen elkaar. In dit gedeelte zijn aldus geen vrije ladingen meer aanwezig en ontstaat er een gedeelte met een zeer hoge weerstand, sperlaag genoemd.

Waarom geleid PVC geen stroom?

Dit komt doordat de elektronen in plastics niet zo snel kunnen bewegen als in metalen.

De meest gebruikte grondstoffen voor halfgeleiders zijn silicium, germanium en koolstof. Over het algemeen wordt silicium het meest gebruikt aangezien deze stof het zuiverst is.

Wat is een Si diode?

Een diode is een halfgeleidercomponent die een soort eenrichtingsschakelaar voor stroom vormt. Hij laat stroom in de ene richting gemakkelijk vloeien, maar nauwelijks in de tegenovergestelde richting. Diodes worden ook wel gelijkrichters genoemd, omdat ze wisselstroom (AC) omzetten in pulserende gelijkstroom (DC).

Wat is een Diodekarakteristiek?

Willen we toch nauwkeuriger zijn, dan kunnen we gebruik maken van de diodekarakteristiek. Om deze op te nemen, moeten we een regelbare spanning of stroom aan de diode toevoeren. We meten dan bij verschillende waarden de spanning en de stroom door de diode. Vervolgens zetten we de gemeten waarden uit in een grafiek.

Related Posts