Welke redenen Kunt u ontslagen worden?

Welke redenen Kunt u ontslagen worden?

Geldige redenen voor ontslag. U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen: Om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag) Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. U bent langdurig arbeidsongeschikt. U mag de eerste 2 jaar dat u ziek of arbeidsongeschikt bent niet ontslagen worden.

Waarom mag u uw werknemer alleen ontslaan?

U mag uw werknemer alleen ontslaan als u daarvoor een goede reden heeft. In de wet staat wat een goede reden kan zijn. In sommige situaties mag u uw werknemer helemaal niet ontslaan. En soms heeft u geen reden nodig voor het ontslag. Uw werknemer mag zonder goede reden ontslag nemen.

Wat zijn toegestane redenen voor ontslag?

Wat zijn toegestane redenen voor ontslag? U mag uw werknemer ontslaan: om bedrijfseconomische redenen, bijvoorbeeld bij een reorganisatie, een bedrijfsverhuizing of faillissement. als uw werknemer 2 jaar of langer arbeidsongeschikt is. als uw werknemer vaak ziek is en dit ernstige gevolgen heeft voor uw bedrijf.

Hoe lang is de proeftijd voor een werknemer?

maximaal 1 maand*. Tijdelijke arbeidsovereenkomsten van 6 maanden of korter. geen proeftijd mogelijk. *Behalve als in de cao een proeftijd van maximaal 2 maanden staat. Daarnaast gelden voor de proeftijd de volgende regels: De proeftijd moet voor u en uw werknemer even lang zijn.

Wanneer kan u de proeftijd opzeggen?

U of uw werknemer kan tijdens de proeftijd de arbeidsovereenkomst op ieder moment opzeggen, ook als de werknemer ziek is. Afspraken over de proeftijd moeten schriftelijk worden vastgelegd. Dit zijn de regels voor de duur van de proeftijd: *Behalve als in de cao een proeftijd van maximaal 2 maanden staat.

Is er dringende reden voor ontslag?

Er is een dringende reden voor ontslag. U steelt bijvoorbeeld van uw werkgever, brengt anderen in gevaar, maakt bedrijfsgeheimen bekend of u weigert werk. Het gaat financieel slecht met het bedrijf. Dit heet een bedrijfseconomische reden. U bent langer dan 2 jaar ziek.

Wanneer Kunt u zelf ontslag krijgen?

Neemt u zelf ontslag? Dan kunt u meestal geen WW krijgen. Als u wordt ontslagen meestal wel. Lees meer over wat u moet doen en wat uw werkgever moet doen. Maar ook of u recht heeft op een transitievergoeding, wat een beëindigingsovereenkomst is en wanneer uw werkgever een ontslagvergunning moet aanvragen.

Wat is een ontslag om dringende redenen?

Wat is ontslag om dringende redenen? Je kan als werkgever een arbeidsrelatie onmiddellijk beëindigen zonder opzegtermijn of ontslagvergoeding wanneer er sprake is van een dringende reden. Dit heet ook wel ontslag op staande voet. Een medewerker kan overigens ook zelf ontslag nemen om dringende redenen.

Wanneer moet je een medewerker ontslaan?

Procedure ontslag om dringende redenen. Ontsla je een medewerker op staande voet, dan moet je een strikte procedure volgen op straffe van nietigheid: Je moet de arbeidsovereenkomst (best schriftelijk) verbreken binnen de drie werkdagen geteld vanaf de dag nadat je de gepleegde feiten constateerde.

Is ontslag om medische redenen onwettig?

Een “ontslag om medische redenen” is onwettig, want dit wordt beoordeeld als discriminatoir. Bij medische overmacht gelden er andere regels. Wel kunt u zelf uw ontslag geven om medisch redenen, maar uw werkgever mag u geen ontslag geven om medische redenen. Uw werkgever mag u wel ontslaan tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid,

Kan uw werkgever uw ontslag geven om medische redenen?

Wel kunt u zelf uw ontslag geven om medisch redenen, maar uw werkgever mag u geen ontslag geven om medische redenen. Uw werkgever mag u wel ontslaan tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid, maar niet omwille van de ziekte. Uw werkgever moet het ontslag geven om een andere reden dan de arbeidsongeschiktheid.

Wanneer Kunt u zelf ontslag nemen?

Indien u zelf ontslag neemt, zult u in beginsel een periode van schorsing van werkloosheidsuitkeringen oplopen, aangezien u alsdan niet wordt beschouwd als zijnde onvrijwillig werkloos. Indien uw werkgever u ontslaat heeft u in de regel recht op een opzegperiode (of opzegvergoeding).

Wanneer kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn?

Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn. Dat geldt ook bij tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer langer dan een maand. Sollicitatieverlof. Tijdens je opzegtermijn mag je je afwezig melden om ander werk te zoeken met behoud van loon.

Wanneer kan je tijdelijke werkloosheid opzeggen?

Als je bent tewerkgesteld in een programma tot opslorping van de werkloosheid kan je de arbeidsovereenkomst opzeggen mits een opzegtermijn van 7 dagen. Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn. Dat geldt ook bij tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer langer dan een maand.

Hoe kan ik ontslag nemen?

Hoe kan ik ontslag nemen? Als u ontslag wil nemen, moet u dat schriftelijk doen. U moet zich houden aan de afgesproken opzegtermijn. Deze staat in uw arbeidsovereenkomst.

Hoe kunt u zelf ontslag nemen tijdens ziekte?

In het algemeen is het niet verstandig om zelf ontslag te nemen tijdens ziekte. U verspeelt daarmee u recht op doorbetaling bij ziekte en mogelijk uw recht op een ziektewetuitkering van het UWV. Als u ziekt bent, dient u bij de bedrijfsarts of de arbodienst van u werkgever langs te gaan.

Wanneer mag u vrijwillig ontslag nemen?

Vrijwillig ontslag nemen. Heeft u een nieuwe baan gevonden, of het niet meer naar uw zin op het werk, dan mag u vrijwillig ontslag nemen. U moet daarbij de in de arbeidsovereenkomst opgenomen opzegtermijn in acht nemen. Doet u dit niet, dan hoeft uw werkgever uw ontslag niet te accepteren.

Hoe kan je officieel ontslag geven?

Juridisch heb je 3 mogelijkheden hoe je officieel je ontslag kan geven: een ontslagbrief afgeven (waarvan je een kopie laat tekenen voor ontvangst), een aangetekende brief opsturen of bij gerechtsdeurwaardersexploot. Breng tegelijk ook je directe chefop de hoogte. Dat doe je best mondeling, eventueel vergezeld van een kopie van je ontslagbrief.

Hoe doe je ontslagbrief?

Dat doe je best mondeling, eventueel vergezeld van een kopie van je ontslagbrief. Hou je ontslagbrief droog en zakelijk. Je zet er best geen reden in waarom je ontslag neemt, als je wil kan je die mondeling altijd toelichten tegen collega’s of je chef. Een geldige ontslagbrief moet zeker deze zakenbevatten.

Hoe geef je een ontslag bij de personeelsdienst?

Je ontslag geef je het best bij de personeelsdienst, tenzij er intern andere regels bestaan. Juridisch heb je 3 mogelijkheden hoe je officieel je ontslag kan geven: een ontslagbrief afgeven (waarvan je een kopie laat tekenen voor ontvangst), een aangetekende brief opsturen of bij gerechtsdeurwaardersexploot.

Wat zijn de regels bij het ontslag?

Regels bij ontslag. Als u personeel ontslaat, moet u zich aan regels houden. Denk hierbij aan de opzegtermijn en regels voor collectief ontslag. Ook moet u het ontslag laten toetsen door UWV of de kantonrechter. U hoeft het ontslag niet te laten toetsen bij: schriftelijke instemming van de werknemer met het ontslag; bij een ontslag tijdens de

Hoe mag u een werknemer ontslaan?

U mag een werknemer alleen ontslaan als u daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht.

Wat kan ontslag betekenen?

Ontslag betekent letterlijk iemand ontheffen van een belofte of verplichting. In meer specifieke zin kan het betekenen:…

Hoe heb je recht op een uitkering na je ontslag?

Om recht te hebben op een uitkering na je ontslag moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: Je moet verzekerd zijn voor werkloosheid. Via de verplichte werknemersverzekering Werkloosheidswet (WW) ben je als werknemer verzekerd tegen de financiële gevolgen van werkloosheid. De werkgever houdt de WW-premie in op het loon.

Wat is een ontslagpakket?

In alle sectoren hebben werknemers met eedn opzegtermijn van ten minste 30 weken, recht op een ontslag’pakket’ (vóór 1 januari 2019), dat 2/3 bedraagt van de volledige ontslagvergoeding en voor 1/3 bestaat uit maatregelen om de arbeidsgeschiktheid van de ontslagen werknemer op peil te houden.

Wanneer moet je de motivatie voor het ontslag vragen?

Jij moet zelf om je motivatie voor het ontslag vragen via een aangetekend schrijven binnen de 2 maanden nadat de arbeidsovereenkomst werd beëindigd. Wanneer je overeenkomst werd beëindigd met een opzeggingstermijn, moet je de brief sturen binnen 6 maanden na kennisgeving van de opzegging.

Waarom ontslag om dringende redenen?

Ontslag om dringende redenen. Het ontslag om dringende reden is een erg zware sanctie in het ontslagrecht. Een werkgever die een werknemer ontslaat om dringende reden, kan de werknemer immers aan de deur zetten zonder dat er een opzegtermijn gepresteerd dient te worden of een opzegvergoeding uitbetaald dient te worden.

Wat is de basisvoorwaarde voor de tijdelijke werkloosheid?

De basisvoorwaarde is natuurlijk dat de werkgever op een correcte manier de tijdelijke werkloosheid om economische redenen inroept en aangeeft bij de RVA. Gaat de werkgever ergens in de fout en stelt hij werknemers ten onrechte tijdelijk werkloos, dan zal de werknemer daar echter niet het slachtoffer van worden.

Wat Moet ik doen bij ontslag op staande voet?

De werkgever dient dan een verzoekschrift in. Krijgt de werkgever toestemming voor ontslag? Dan geldt er een opzegtermijn voor uw werkgever. Eis uw aanzegvergoeding binnen 2 maanden nadat uw contract stopt. Daarna verliest u het recht op deze vergoeding. Wat moet ik doen bij ontslag op staande voet?

Kan je ontslaan wegens dwingende redenen?

Als je in ziekteverlof bent kan je dus bijna nooit ontslagen worden wegens dwingende redenen. Alleen wegens heel ernstige fouten kan je ontslagen worden. Zo kan een werkgever jou ontslaan tijdens je ziekteverlof als blijkt dat je de week ervoor iets gestolen hebt.

Hoe kan je ontslag krijgen?

Ontslag krijgen kan niet zomaar. Een werkgever moet een goede reden hebben om jou te kunnen ontslaan en moet dit ook kunnen bewijzen. Dat neemt niet weg dat er heel wat op je af komt op het moment dat je ontslagen wordt.

Wat is bezwaar tegen ontslag?

Bezwaar tegen ontslag. Als je ontslagen wordt is het altijd belangrijk om hier bezwaar tegen te maken. Doe je dit niet, dan lijkt het alsof je zonder slag of stoot akkoord bent gegaan. Dit zorgt ervoor dat je misschien niet de ontslagvergoeding krijgt waar je recht op hebt.

Wanneer is er sprake van bedrijfseconomisch ontslag?

Wanneer is er sprake van bedrijfseconomisch ontslag? Er is sprake van bedrijfseconomisch ontslag als het ontslag het gevolg is van een verliesgevende situatie bij de werkgever, een forse omzetdaling, verlies van klanten, maar ook bij een bedrijfsverhuizing of bij outsourcing van werkzaamheden. Lees meer.

Wanneer kun je ontslagen worden op 62-jarige leeftijd?

Als je ontslagen wordt op 62-jarige leeftijd dan heb je recht op een WW-uitkering en een transitievergoeding. Neem je zelf ontslag dan heb je op geen van beide recht. Afhankelijk van je financiële situatie kun je zowel aanspraak maken op voltijd- als op deeltijdpensioen. Vanzelfsprekend vertelt dit niet het hele verhaal.

Wat is ontslag op staande voet?

Dit heet ook wel ontslag op staande voet. Een medewerker kan overigens ook zelf ontslag nemen om dringende redenen. Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering,

Geldige redenen voor ontslag. U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen: Om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag) Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. U bent langdurig arbeidsongeschikt. U mag de eerste 2 jaar dat u ziek of arbeidsongeschikt bent niet ontslagen worden.

U mag uw werknemer alleen ontslaan als u daarvoor een goede reden heeft. In de wet staat wat een goede reden kan zijn. In sommige situaties mag u uw werknemer helemaal niet ontslaan. En soms heeft u geen reden nodig voor het ontslag. Uw werknemer mag zonder goede reden ontslag nemen.

Wat zijn toegestane redenen voor ontslag? U mag uw werknemer ontslaan: om bedrijfseconomische redenen, bijvoorbeeld bij een reorganisatie, een bedrijfsverhuizing of faillissement. als uw werknemer 2 jaar of langer arbeidsongeschikt is. als uw werknemer vaak ziek is en dit ernstige gevolgen heeft voor uw bedrijf.

maximaal 1 maand*. Tijdelijke arbeidsovereenkomsten van 6 maanden of korter. geen proeftijd mogelijk. *Behalve als in de cao een proeftijd van maximaal 2 maanden staat. Daarnaast gelden voor de proeftijd de volgende regels: De proeftijd moet voor u en uw werknemer even lang zijn.

U of uw werknemer kan tijdens de proeftijd de arbeidsovereenkomst op ieder moment opzeggen, ook als de werknemer ziek is. Afspraken over de proeftijd moeten schriftelijk worden vastgelegd. Dit zijn de regels voor de duur van de proeftijd: *Behalve als in de cao een proeftijd van maximaal 2 maanden staat.

Er is een dringende reden voor ontslag. U steelt bijvoorbeeld van uw werkgever, brengt anderen in gevaar, maakt bedrijfsgeheimen bekend of u weigert werk. Het gaat financieel slecht met het bedrijf. Dit heet een bedrijfseconomische reden. U bent langer dan 2 jaar ziek.

Neemt u zelf ontslag? Dan kunt u meestal geen WW krijgen. Als u wordt ontslagen meestal wel. Lees meer over wat u moet doen en wat uw werkgever moet doen. Maar ook of u recht heeft op een transitievergoeding, wat een beëindigingsovereenkomst is en wanneer uw werkgever een ontslagvergunning moet aanvragen.

Wat is ontslag om dringende redenen? Je kan als werkgever een arbeidsrelatie onmiddellijk beëindigen zonder opzegtermijn of ontslagvergoeding wanneer er sprake is van een dringende reden. Dit heet ook wel ontslag op staande voet. Een medewerker kan overigens ook zelf ontslag nemen om dringende redenen.

Procedure ontslag om dringende redenen. Ontsla je een medewerker op staande voet, dan moet je een strikte procedure volgen op straffe van nietigheid: Je moet de arbeidsovereenkomst (best schriftelijk) verbreken binnen de drie werkdagen geteld vanaf de dag nadat je de gepleegde feiten constateerde.

Een “ontslag om medische redenen” is onwettig, want dit wordt beoordeeld als discriminatoir. Bij medische overmacht gelden er andere regels. Wel kunt u zelf uw ontslag geven om medisch redenen, maar uw werkgever mag u geen ontslag geven om medische redenen. Uw werkgever mag u wel ontslaan tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid,

Wel kunt u zelf uw ontslag geven om medisch redenen, maar uw werkgever mag u geen ontslag geven om medische redenen. Uw werkgever mag u wel ontslaan tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid, maar niet omwille van de ziekte. Uw werkgever moet het ontslag geven om een andere reden dan de arbeidsongeschiktheid.

Indien u zelf ontslag neemt, zult u in beginsel een periode van schorsing van werkloosheidsuitkeringen oplopen, aangezien u alsdan niet wordt beschouwd als zijnde onvrijwillig werkloos. Indien uw werkgever u ontslaat heeft u in de regel recht op een opzegperiode (of opzegvergoeding).

Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn. Dat geldt ook bij tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer langer dan een maand. Sollicitatieverlof. Tijdens je opzegtermijn mag je je afwezig melden om ander werk te zoeken met behoud van loon.

Als je bent tewerkgesteld in een programma tot opslorping van de werkloosheid kan je de arbeidsovereenkomst opzeggen mits een opzegtermijn van 7 dagen. Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn. Dat geldt ook bij tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer langer dan een maand.

Hoe kan ik ontslag nemen? Als u ontslag wil nemen, moet u dat schriftelijk doen. U moet zich houden aan de afgesproken opzegtermijn. Deze staat in uw arbeidsovereenkomst.

In het algemeen is het niet verstandig om zelf ontslag te nemen tijdens ziekte. U verspeelt daarmee u recht op doorbetaling bij ziekte en mogelijk uw recht op een ziektewetuitkering van het UWV. Als u ziekt bent, dient u bij de bedrijfsarts of de arbodienst van u werkgever langs te gaan.

Vrijwillig ontslag nemen. Heeft u een nieuwe baan gevonden, of het niet meer naar uw zin op het werk, dan mag u vrijwillig ontslag nemen. U moet daarbij de in de arbeidsovereenkomst opgenomen opzegtermijn in acht nemen. Doet u dit niet, dan hoeft uw werkgever uw ontslag niet te accepteren.

Juridisch heb je 3 mogelijkheden hoe je officieel je ontslag kan geven: een ontslagbrief afgeven (waarvan je een kopie laat tekenen voor ontvangst), een aangetekende brief opsturen of bij gerechtsdeurwaardersexploot. Breng tegelijk ook je directe chefop de hoogte. Dat doe je best mondeling, eventueel vergezeld van een kopie van je ontslagbrief.

Dat doe je best mondeling, eventueel vergezeld van een kopie van je ontslagbrief. Hou je ontslagbrief droog en zakelijk. Je zet er best geen reden in waarom je ontslag neemt, als je wil kan je die mondeling altijd toelichten tegen collega’s of je chef. Een geldige ontslagbrief moet zeker deze zakenbevatten.

Je ontslag geef je het best bij de personeelsdienst, tenzij er intern andere regels bestaan. Juridisch heb je 3 mogelijkheden hoe je officieel je ontslag kan geven: een ontslagbrief afgeven (waarvan je een kopie laat tekenen voor ontvangst), een aangetekende brief opsturen of bij gerechtsdeurwaardersexploot.

Regels bij ontslag. Als u personeel ontslaat, moet u zich aan regels houden. Denk hierbij aan de opzegtermijn en regels voor collectief ontslag. Ook moet u het ontslag laten toetsen door UWV of de kantonrechter. U hoeft het ontslag niet te laten toetsen bij: schriftelijke instemming van de werknemer met het ontslag; bij een ontslag tijdens de

U mag een werknemer alleen ontslaan als u daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht.

Ontslag betekent letterlijk iemand ontheffen van een belofte of verplichting. In meer specifieke zin kan het betekenen:…

Om recht te hebben op een uitkering na je ontslag moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: Je moet verzekerd zijn voor werkloosheid. Via de verplichte werknemersverzekering Werkloosheidswet (WW) ben je als werknemer verzekerd tegen de financiële gevolgen van werkloosheid. De werkgever houdt de WW-premie in op het loon.

In alle sectoren hebben werknemers met eedn opzegtermijn van ten minste 30 weken, recht op een ontslag’pakket’ (vóór 1 januari 2019), dat 2/3 bedraagt van de volledige ontslagvergoeding en voor 1/3 bestaat uit maatregelen om de arbeidsgeschiktheid van de ontslagen werknemer op peil te houden.

Jij moet zelf om je motivatie voor het ontslag vragen via een aangetekend schrijven binnen de 2 maanden nadat de arbeidsovereenkomst werd beëindigd. Wanneer je overeenkomst werd beëindigd met een opzeggingstermijn, moet je de brief sturen binnen 6 maanden na kennisgeving van de opzegging.

Ontslag om dringende redenen. Het ontslag om dringende reden is een erg zware sanctie in het ontslagrecht. Een werkgever die een werknemer ontslaat om dringende reden, kan de werknemer immers aan de deur zetten zonder dat er een opzegtermijn gepresteerd dient te worden of een opzegvergoeding uitbetaald dient te worden.

De basisvoorwaarde is natuurlijk dat de werkgever op een correcte manier de tijdelijke werkloosheid om economische redenen inroept en aangeeft bij de RVA. Gaat de werkgever ergens in de fout en stelt hij werknemers ten onrechte tijdelijk werkloos, dan zal de werknemer daar echter niet het slachtoffer van worden.

De werkgever dient dan een verzoekschrift in. Krijgt de werkgever toestemming voor ontslag? Dan geldt er een opzegtermijn voor uw werkgever. Eis uw aanzegvergoeding binnen 2 maanden nadat uw contract stopt. Daarna verliest u het recht op deze vergoeding. Wat moet ik doen bij ontslag op staande voet?

Als je in ziekteverlof bent kan je dus bijna nooit ontslagen worden wegens dwingende redenen. Alleen wegens heel ernstige fouten kan je ontslagen worden. Zo kan een werkgever jou ontslaan tijdens je ziekteverlof als blijkt dat je de week ervoor iets gestolen hebt.

Ontslag krijgen kan niet zomaar. Een werkgever moet een goede reden hebben om jou te kunnen ontslaan en moet dit ook kunnen bewijzen. Dat neemt niet weg dat er heel wat op je af komt op het moment dat je ontslagen wordt.

Bezwaar tegen ontslag. Als je ontslagen wordt is het altijd belangrijk om hier bezwaar tegen te maken. Doe je dit niet, dan lijkt het alsof je zonder slag of stoot akkoord bent gegaan. Dit zorgt ervoor dat je misschien niet de ontslagvergoeding krijgt waar je recht op hebt.

Wanneer is er sprake van bedrijfseconomisch ontslag? Er is sprake van bedrijfseconomisch ontslag als het ontslag het gevolg is van een verliesgevende situatie bij de werkgever, een forse omzetdaling, verlies van klanten, maar ook bij een bedrijfsverhuizing of bij outsourcing van werkzaamheden. Lees meer.

Als je ontslagen wordt op 62-jarige leeftijd dan heb je recht op een WW-uitkering en een transitievergoeding. Neem je zelf ontslag dan heb je op geen van beide recht. Afhankelijk van je financiële situatie kun je zowel aanspraak maken op voltijd- als op deeltijdpensioen. Vanzelfsprekend vertelt dit niet het hele verhaal.

Dit heet ook wel ontslag op staande voet. Een medewerker kan overigens ook zelf ontslag nemen om dringende redenen. Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering,

Hoe regelt u het ontslag onderling?

U en uw werkgever regelen het ontslag dan onderling. Dit kan op 2 manieren gaan: ontslag met wederzijds goedvinden of opzegging met instemming. Hieronder leest u daar meer over. Gaat u niet akkoord met uw ontslag, dan moet uw werkgever een ontslagprocedure starten.

Wanneer bent u onterecht ontslagen?

Als u onterecht ontslagen bent, heeft u als werknemer verschillende rechten. Ook al bent u onterecht ontslagen, uw arbeidsovereenkomst is in beginsel wel ontbonden. In bepaalde gevallen kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te herstellen. U komt dan weer in dienst van de werkgever en lijdt daarbij geen of vrijwel geen schade.

Wanneer is de ontslagtermijn opzegtermijn?

Bij ontslag waarvoor een opzegtermijn geldt heeft de werknemer het recht de ontslagredenen te vernemen en daartoe een verzoek indienen bij de werkgever, binnen 6 maanden na de aanzegging van het ontslag, maar niet later dan 2 maanden na de afloop van het contract.

Welke rechten hebben u als uitzendkracht?

Rechten uitzendkracht. Uw rechten als uitzendkracht worden bepaald door de cao voor uitzendkrachten en hoe lang u voor een uitzendbureau werkt. Als u langer voor een uitzendbureau werkt, komt u in een volgende fase. Er zijn 2 belangrijke cao’s voor uitzendkrachten: de ABU- en de NBBU-cao. Voor de cao’s gelden de volgende fasen:

Hoe lang werkt u als uitzendkracht?

Uw rechten als uitzendkracht worden bepaald door de cao voor uitzendkrachten en hoe lang u voor een uitzendbureau werkt. Als u langer voor een uitzendbureau werkt, komt u in een volgende fase. Er zijn 2 belangrijke cao’s voor uitzendkrachten: de ABU- en de NBBU-cao. Voor de cao’s gelden de volgende fasen:

Wat is het aantal uren tijdelijke werkloosheid in de maand?

Voor voltijdse werknemers en voor deeltijdse werknemers die geen aanvullende werkloosheidsuitkering als deeltijdse ontvangen (de zogenaamde inkomensgarantie-uitkering) wordt dit aantal dagen berekend met de volgende formule : (P x 6) / Q, waarbij: P = aantal uren tijdelijke werkloosheid in die maand.

Hoe geef je zelf je ontslag?

Hoe geef je zelf je ontslag? 1 Ga niet te licht over je beslissing 2 Licht je werkgever in 3 Maak het officieel

Waarom geen ontslag bij ziekte?

Geen ontslag bij ziekte. Een leraar in het openbaar onderwijs mocht voorheen niet wegens ziekte, maar wel tijdens ziekte ontslagen worden. Bij reorganisatie bijvoorbeeld. Dat mag sinds 2020 niet meer. Bij volledige arbeidsongeschiktheid mag je de eerste twee jaar niet ontslagen worden.

Hoe controleert u uw ontslag?

Voordat u ontslag krijgt, controleert UWV of de kantonrechter of is voldaan aan de regels om uw arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit heet de preventieve toets. UWV of de rechter beoordeelt of er een redelijke grond is voor het ontslag en of herplaatsing nog mogelijk is. De ontslagroute is afhankelijk van de reden voor ontslag:

Wat is ontslag om persoonlijke redenen?

Ontslag om persoonlijke redenen. Ontslag om persoonlijke redenen heeft betrekking op het gedrag van de werknemer. Voorbeelden van ontslag om persoonlijke redenen zijn: langdurige arbeidsongeschiktheid, regelmatig ziekteverzuim en onvoldoende functioneren. De werkgever gaat er in ieder geval van uit…

Wat is de datum waarop je ontslag wilt geven?

De datum van ontslag. Vermelding dat je ontslag wil geven en je dus je arbeidsovereenkomst wenst te beëindigen. Het volledige adres van het bedrijf. De datum waarop de opzegtermijn ingaat. Dit is steeds de maandag volgend op de week waarin je je opzegging officieel gecommuniceerd hebt.

Wanneer kun je lid worden van een vakbond?

Ben je lid van een vakbond, dan kun je hier ook terecht bij ontslagzaken of een dreigend ontslag. Voordeel: Als je lid bent van de vakbond krijg je gratis juridisch advies. Nadeel: de vakbond behartigt jouw zaak meer vanuit het collectieve oogpunt en heeft minder kijk op jouw persoonlijke situatie.

Hoe hebt u recht op een werkloosheidsuitkering?

U hebt recht op een werkloosheidsuitkering als u in de periode voordat u werkloos werd, een bepaald aantal arbeidsdagen gewerkt hebt (opent in nieuw venster) in loondienst. Arbeidsprestaties als zelfstandige tellen niet mee. Als u zelf ontslag neemt en meteen een uitkering aanvraagt, hebt u meestal geen recht op een uitkering.

Wat is de werkloosheidsattest?

Met het formulier C4 (werkloosheidsattest), dat spontaan aan de ontslagen werknemer wordt bezorgd op de laatste werkdag, kan de werknemer werkloosheidsuitkeringen aanvragen. Bij het ontslag van een werknemer, moet de werkgever dus oprecht de exacte reden voor de werkloosheid op het C4-formulier vermelden.

Related Posts