Welke soorten oogziektes zijn er?

Welke soorten oogziektes zijn er?

Meest voorkomende oogziektes

  • Staar. Staar (cataract) is één van de bekendste oogziektes.
  • Maculadegeneratie (MD) Maculadegeneratie (MD) is een aandoening van het centrale deel van het netvlies.
  • Glaucoom. Glaucoom beschadigt de oogzenuw, meestal door verhoogde oogdruk.
  • Retinopathie.

Wat zijn oogziektes?

Een oogziekte kan aangeboren of erfelijk zijn, leeftijdgebonden zijn of samenhangen met een aandoening als diabetes. Ook kunnen de hersenen de oorzaak zijn als die de visuele informatie niet goed verwerken. Tot slot kan een ongeluk, val of Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) de oorzaak zijn.

Wat is de oorzaak van staar?

Staar betekent dat de ooglens troebel is geworden waardoor het zicht wazig is en/of lichtverstrooiing veroorzaakt. Er zijn vele oorzaken van staar zoals leeftijd, andere oogziekten, stofwisselingsziekten, trauma, medicijngebruik of aangeboren staar.

Wat betekent 70% zicht?

Rapport van de oogarts Als er sprake is van een progressieve oogaandoening of als de visus van het beste oog lager is dan 0,7 (70%), vraagt het CBR een rapport op bij de oogarts. Dit gebeurt ook als er een afwijking is in het gezichtsveld.

Kun je blind worden van staar?

Als u zich niet laat opereren, zal de staar langzaam toenemen. U kunt dan steeds minder goed zien. Maar wachten met opereren kan geen kwaad. U kunt nooit blind worden door staar.

Oogziektes

  • Maculadegeneratie.
  • Glaucoom.
  • Staar.
  • Diabetische retinopathie.
  • Retinitis pigmentosa.
  • Netvliesloslating.

Kan je blind worden van macula?

U wordt niet blind. Het komt zelden voor dat het perifere deel van het netvlies wordt aangetast.

Wat zijn de meest voorkomende oogaandoeningen?

Glaucoom, staar en maculadegeneratie zijn bekende en veel voorkomende oogaandoeningen. In deze special is er bovendien aandacht voor zeldzame en onbekende oogaandoeningen. Sommige aandoeningen zijn erfelijk bepaald, bij andere aandoeningen is nog veel wetenschappelijk onderzoek vereist. Behandeling.

Wat is de nummer 1 aandoening van de ogen?

Het is de nummer 1 aandoening van ogen in Nederland. Jaarlijks worden in ons land ongeveer 145.000 mensen geopereerd aan deze oogaandoening. De ingreep is een stuk simpeler dan vroeger. Toen werd het halve oog opengesneden, tegenwoordig moet er een gaatje van zo’n 2,2 millimeter in het oog worden gemaakt.

Wie heeft last van een oogafwijking?

Soms heeft de patiënt plots last van een oogafwijking, terwijl de oogproblemen soms chronisch zijn. Een aantal oogaandoeningen zoals premature retinopathie zijn mogelijk aangeboren terwijl anderen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie pas op latere leeftijd gebeuren. Bekende symptomen zijn onder andere: rode ogen.

Gerelateerde berichten