Welke stoffen zitten er in aardgas?

Welke stoffen zitten er in aardgas?

Aardgas bevat maar weinig bestanddelen – in tegenstelling tot aardolie, dat bestaat uit een mengeling van honderden koolwaterstoffen met zeer verschillende chemische eigenschappen. Zo komen in aardgas naast methaan (tussen 75 en 99 procent) nog ethaan (C2H6), propaan (C3H8), butaan (C4H10) en etheen (C2H4) voor.

Welk type gas hebben we in Nederland?

In Nederland hebben we 2 soorten aardgas. Alle huishoudens en de meeste bedrijven en gebouwen gebruiken laagcalorisch gas uit Groningen (G-gas). Ongeveer 80 industriële grootgebruikers gebruiken hoogcalorisch gas (H-gas).

Een methaan-molecuul (CH4) bestaat uit één koolstofatoom, omringd door vier waterstofatomen. Aardgas bestaat voornamelijk uit dit methaan, met scheikundig bezien heel eenvoudige moleculen (CH4). Aardgas brandt dan ook vrijwel helemaal op, tot water (H2O) en kooldioxide (CO2).

Wat wordt er gemaakt van aardgas?

Aardgas wordt als energiebron gebruikt om te koken en te verwarmen. Aardgas heeft in Nederland sinds de jaren zestig het stadsgas en het stoken op steenkool geheel verdrongen.

Wat is de scheikundige formule van aardgas?

De energiedrager in aardgas is methaan en heeft de chemische formule CH4. Methaan bestaat uit één koolstofatoom en vier waterstofatomen. Bij normale verbranding zijn de restproducten H2O (waterdamp) en CO2 (koolstofdioxide). Waterstofgas (H2) bestaat uit twee waterstofatomen.

Wat zijn de voor en nadelen van aardgas?

Gas is minder vervuilend in vergelijking met de andere fossiele brandstoffen, i.e. steenkool en aardolie. Bij de verbranding komen immers minder gassen vrij. Er is ook geen sprake van roet of een ander residu. Minder gassen betekent een minder grote impact op het broeikaseffect en de opwarming van de aarde.

Wanneer is de ontdekking van aardgas in onze bodem?

Het is 22 juli 1959. Op het land van boer Boon uit Kolham in Noord-Groningen wordt op 2.600 meter diepte bij een proefboring aardgas gevonden. Later blijkt deze vondst deel uit te maken van het grootste gasveld van Europa: het Groningen-veld. De ontdekking van aardgas in onze bodem zorgt voor een omwenteling in de Nederlandse energiehuishouding.

Hoe wordt aardgas gebruikt voor elektriciteit?

Aardgas wordt ook gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. De meest gebruikte methode – om energie met aardgas op te wekken – is door verbranding. Bij de verbranding van aardgas komt warmte vrij. Deze warmte zet water om in stoom en de stoom brengt een turbine in beweging.

Wat is de chemische formule van aardgas?

Bij het verbranden van aardgas komt energie (warmte), water (H2O) en CO2 (koolstofdioxide) vrij. De chemische formule is als volgt: CH4 + 2O2 –> 2H2O + CO2 De energie kan worden gebruikt voor de centrale verwarming, de warmwatervoorziening of om mee te koken.

Related Posts