Inhoudsopgave
Welke tijden niet in de zon?
De beste en meest logische manier om huidbeschadiging door de zon te voorkómen, is het mijden van sterk, direct zonlicht. Uit de zon blijven dus; in Nederland vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. Dichter bij de evenaar neemt de hoeveelheid UV-licht toe.
HOE KAN MEN ZICH HET BESTE TEGEN DE ZON BESCHERMEN? De beste en meest logische manier om huidbeschadiging door de zon te voorkómen, is het mijden van sterk, direct zonlicht. Uit de zon blijven dus; in Nederland vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. Dichter bij de evenaar neemt de hoeveelheid UV-licht toe.
Let op tussen 12 en 15 uur en blijf niet lang onbeschermd in de zon. Oranje: Hoog risico. Bedek je en blijf in de schaduw tussen 12 en 15 uur. Gebruik minstens factor (SPF) 15 voor jezelf en factor (SPF) 30 voor kinderen.
Hoelang onbeschermd in de zon?
Voor de meeste mensen met een lichte huid is 15-30 minuten onbeschermd in de zon met handen en gezicht voldoende. Mensen met een donkere huid hebben 20-40 minuten onbeschermd zonnen nodig.
Hoe laat schijnt de zon het felst?
Tussen 13.00 uur en 15.00 uur is de zon het felst, maar ook voor en na die tijden kan de huid makkelijk rood kleuren. Ook eerder deze week was de zonkracht hoog en werd op veel plaatsen zonkracht 4 gemeten. Voor begin april zijn dit bijzonder hoge waarden.
Kan je bruin worden met UV-index 1?
Hoe hoger het UV index, des te sneller je zal verkleuren en verbranden, smeer je dus altijd goed in. De perfecte UV index is 6. Bij een hogere UV index zal je eerder verbranden dan bruin worden en bij een lager UV index duurt het veel langer om snel bruin te worden.
Kan ik bruin worden vandaag?
De zonkracht hangt ook af van de hoeveelheid bewolking, Op een zonnige dag is er meer UV-zonlicht dan wanneer het volledig bewolkt is. Maar dit geeft hooguit dezelfde bescherming als een zonnebrandcrème met factor 5. Dus ook in de schaduw onder een parasol kan de huid nog steeds verbranden.
Welke dag is de zonkracht het hoogst?
In april is de zonkracht (UV-index) midden op de dag normaal gesproken 3-5 en dit loopt op naar 6-7 vanaf eind mei tot en met juli. Rond de langste dag is de zon het krachtigst en wordt een enkele keer zonkracht 8 gemeten. Bij zonkracht 6-8 kan een gevoelige huid al binnen een kwartier verbranden.
Kan je nog bruinen na 17u?
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Kan je om 6 uur nog verbranden?
Bij zonkracht 4 kun je tussen 12 en 15 uur ’s middags na een half uur al verbranden. De roodkleuring ontstaat pas enkele uren later, dus op het moment dat je rood begint te zien is de verbranding al een tijdje aan de gang. Veel mensen vergissen zich vooral op koude voorjaarsdagen in de kracht van de zon.
Waar is de uv-straling het hoogst?
De onderzoekers maten het recordbrekende niveau van UV-straling in het Boliviaanse deel van de Andes, op iets meer dan 2400 kilometer afstand van de evenaar. Ze plaatsten meetapparatuur op de piek van de Licancabur-vulkaan (5917 meter hoog) en het meer Laguna Blanca (op 4340 meter hoogte).