Inhoudsopgave
De faculteit Sociale Wetenschappen verzorgt zeven bacheloropleidingen:
- Academische lerarenopleiding primair onderwijs.
- Interdisciplinaire sociale wetenschap.
- Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie.
- Onderwijswetenschappen.
- Pedagogische wetenschappen.
- Psychologie.
- Sociologie.
In het eerste jaar oriënteer je je op de verschillende maatschappij- en gedragswetenschappen. Je maakt kennis met meerdere sociaalwetenschappelijke kerndisciplines: antropologie, sociologie, politicologie, sociale geografie en psychologie.
Wat zijn sociale vakken?
Sociale wetenschappen worden gevormd door die takken van wetenschap die betrekking hebben op de mens in zijn sociale omgeving. In België wordt sociale wetenschappen beschouwd als synoniem van gedragswetenschappen.
Welke menswetenschappen zijn er?
Voor de hand liggende keuzes zijn: pedagogische wetenschappen, psychologie, sociologie, criminologische wetenschappen, agogische wetenschappen, communicatiewetenschappen, kunstwetenschappen, moraalwetenschappen, muziek, onderwijskunde, filosofie, politieke wetenschappen, rechten, sociaal-economische wetenschappen.
Wat is het vak sociale wetenschappen?
In Sociale Wetenschappen staat de mens en zijn gedrag centraal. Je verwerft vaardigheden en inzichten in communicatie, verschillende vormen van expressie… Je leert over sociale contexten en diversiteit binnen de samenleving, leerprocessen (waarneming, geheugen, intelligentie…).
Wat kun je met algemene sociale wetenschappen?
Ze werken bijvoorbeeld als onderzoeksmedewerker op het gebied van alcohol- en drugspreventie, jeugdzorg of integratie, ze doen advieswerk op terreinen als arbeid, opleiding, consultancy en training, of ze zijn werkzaam op beleids- en communicatieafdelingen van organisaties.
Wat houdt menswetenschappen in?
Binnen de Humane Wetenschappen maken we kennis met de wetenschappelijke benadering van mens en maatschappij. Je wordt communicatief en sociaal vaardig en je leert vanuit gedrags- en cultuurwetenschappelijke invalshoek te kijken naar zowel individu als samenleving.
Wat kun je worden met maatschappij en welzijn?
De volgende studies sluiten goed aan op het profiel van de leerling STW: – Pedagogisch hoger onderwijs: onderwijzer, kleuterleider, bachelor secundair onderwijs; – Sociaal hoger onderwijs: opvoeder, maatschappelijk assistent, leefgroep – en internaatmedewerker, assistent in de psychologie, …
Wat kun je worden met sociale wetenschappen?
Wat na deze richting?
- de onderwijssector: pedagogie van het jonge kind, kleuteronderwijs, lager onderwijs en secundair onderwijs.
- de gezondheidssector: verpleegkunde, vroedkunde, ergotherapie, biomedische laboratoriumtechnologie, logopedie en audiologie, voedings- en dieetkunde…
Wat is de studie Algemene Sociale Wetenschappen?
De universitaire bachelorstudie Algemene Sociale Wetenschappen is gericht op de verwevenheid van individu en samenleving en combineert daarmee inzichten uit de gedrags-, maatschappij- en cultuurwetenschappen.