Welke wetten beschermen ons tegen discriminatie?

Welke wetten beschermen ons tegen discriminatie?

De belangrijkste wetten zijn:

  • Algemene wet gelijke behandeling (AWGB)
  • Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ)
  • Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd (WGBL)
  • Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen (WGB)
  • Burgerlijk wetboek.
  • Wetboek van Strafrecht.

Hoe heet discriminatie tussen man en vrouw?

Onder gendergelijkheid verstaan we de gelijkstelling en gelijke behandeling van mensen met een verschillend geslacht, gender of seksuele geaardheid in het maatschappelijk verkeer en voor de wet.

De Nederlandse wet over discriminatie

  • Wet College voor de Rechten van de Mens.
  • Algemene wet gelijke behandeling.
  • Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte.
  • Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd.
  • Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen.
  • Wet onderscheid arbeidsduur.

Wat is indirect onderscheid?

Bij indirect onderscheid is sprake van een criterium dat niet rechtstreeks verwijst naar een van de discriminatiegronden uit de wet, maar waardoor personen van een bepaalde groep (bijvoorbeeld vrouwen, ouderen of mensen met een beperking) wel in het bijzonder worden getroffen.

Hoe en waar worden grondrechten beschermd?

Verhouding Grondwet en internationale verdragen In Nederland beschermen we onze grondrechten met de Grondwet en met verdragen. Mensenrechtenverdragen bevatten een aantal fundamentele rechten en vrijheden die niet in de Grondwet staan. Bijvoorbeeld het recht op leven en het recht op een eerlijk proces.

Is uitsluiting strafbaar?

Discriminatie in het strafrecht: uitsluitingsdelicten Het is in Nederland strafbaar om bepaalde mensen ergens van uit te sluiten. Zo is het bijvoorbeeld strafbaar als een kroegeigenaar geen mensen binnen laat met een bepaalde nationaliteit.

Wat is de Nederlandse wet over discriminatie?

De Nederlandse wet over discriminatie In artikel 1 van de Nederlandse Grondwet staat dat iedereen die zich in Nederland bevindt in gelijke gevallen gelijk moet worden behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, mag niet.

Waarom is discriminatie verboden?

Artikel 1 van de Grondwet is glashelder over discriminatie: het is verboden. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.” In totaal zijn er twaalf discriminatiegronden in de wet vastgelegd.

Wat is de antidiscriminatiewet?

De antidiscriminatiewet is een strafwet. Ze bestraft ook het aanzetten tot discriminatie, haat of geweld. Door de wet is het mogelijk om haatmisdrijven strenger te bestraffen.

Is discriminatie strafbaar?

Discriminatie. Discriminatie is bij wet verboden en is strafbaar. Iemand discrimineren is iemand schade toebrengen. Een rechter kan een discriminerende persoon veroordelen tot het vergoeden van het slachtoffer voor de geleden schade. In België is er een wet die discriminatie verbiedt op grond van verschillende criteria. Zo bestaat er in België de:

Related Posts