Welke woorden zijn een hulpwerkwoord?
Tot de modale hulpwerkwoorden worden gerekend: blijken, dunken, heten, hoeven, kunnen, lijken, moeten, mogen, schijnen, voorkomen, willen.
Kan een hulpwerkwoord een persoonsvorm zijn?
Hulpwerkwoorden zijn werkwoorden die bijvoorbeeld iets zeggen over de tijd waarin de zin staat, maar ze kunnen ook de mening van de spreker weergeven (dat laatste wordt ‘modaliteit’ genoemd). In een zin kunnen meerdere hulpwerkwoorden staan; één daarvan is de persoonsvorm van de zin.
Wat zijn de HWW?
In een zin ga je eerst op zoek naar het zelfstandig werkwoord of het koppelwerkwoord , alle andere werkwoorden in de zin zijn de hulpwerkwoorden. Het zijn ‘de hulpjes’. Er kunnen meerdere hulpwerkwoorden in een zin staan, maar er kan ook géén hulpwerkwoord in een zin staan.
Tot de modale hulpwerkwoorden worden gerekend: blijken, dunken, heten, hoeven, kunnen, lijken, moeten, mogen, schijnen, voorkomen, willen. Voorbeelden: (3) Daarvoor mogen we God wel op onze blote knieën bedanken. (4) Ze kunnen niet meer produceren, al zouden ze het willen.
Wat is een hulpwerkwoord?
Hulpwerkwoorden zijn werkwoorden die, in combinatie met het hoofdwerkwoord (dit kan zowel een zelfstandig als een koppelwerkwoord zijn) een extra betekeniselement aan de zin toevoegen; het hulpwerkwoord kan iets zeggen over de tijd waarin de zin staat, maar kan ook de mening van de spreker weergeven (dat laatste wordt ‘modaliteit’ genoemd).
Wat zijn de hulpwerkwoorden van tijd?
Er zijn verschillende soorten hulpwerkwoorden; het bekendst zijn de hulpwerkwoorden van tijd ( zijn en hebben ), die gebruikt worden om de voltooide tijd te vormen, en de hulpwerkwoorden van de lijdende vorm ( zijn en worden ), waarmee de lijdende vorm (passieve vorm) wordt gevormd.
Wat is het hulpwerkwoord huilen?
Zet de zin in een andere tijd: bleef verandert in blijft > Dit is dus een hulpwerkwoord. huilen is hier dan het het zelfstandig werkwoord.