Wie bepaalt of een functie passend is?
De werkgever bepaalt welke arbeid als passend kan worden beschouwd. De werkgever kan hierbij de bedrijfsarts raadplegen. Bij twijfel over de passendheid van de arbeid die voorhanden is kan het UWV een oordeel geven (zie deskundigenoordeel).
Kan ik reintegratie weigeren?
Er is op het niveau van het arbeidsrecht geen sanctie verbonden aan het feit dat de medewerker niet meewerkt aan het opstarten van de re-integratie. Indien de werknemer het re-integratieplan weigert kan de arbeidsovereenkomst beëindigd worden wegens medische overmacht.
Kan werkgever re-integratie weigeren?
Als uit het re-integratieverslag bij de WIA-aanvraag blijkt dat uw werkgever onvoldoende re-integratie-inspanningen geleverd heeft, moet hij tot maximaal een jaar uw loon blijven doorbetalen. Uw werkgever moet in die situatie geen twee, maar uiteindelijk drie jaar lang uw loon blijven doorbetalen.
Wat is aangepast eigen werk?
Werkgever en werknemer kunnen er bij ziekte samen voor zorgen dat de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Bijvoorbeeld met een aangepaste werkplek, andere werktijden of een aangepaste functie. Door aangepast werk kunnen zieke werknemers vaak weer snel aan de slag in hun oude functie.
Wie bepaalt of werk passend is?
Bij de arbodienst kunnen bedrijven advies vragen over de inrichting van een gezonde werkplek voor een werknemer. Ook kan de werkgever de bedrijfsarts vragen om te beoordelen of de werknemer in staat is aangepast werk te doen.
Wat als er geen passend werk is?
Als er binnen het bedrijf van de werkgever geen passend werk voorhanden is, is de werkgever verplicht naar passend werk bij een andere werkgever te zoeken. Hiertegenover staat de verplichting van de werknemer op grond van art. 7:660a lid 1 sub c BW om passende arbeid te aanvaarden, als de werkgever dit aanbiedt.
Wie bepaalt aangepast werk?
Een werkgever moet er alles aan doen om aangepast werk te vinden, tijdens of na een ziekte. Als dit niet lukt binnen het eigen bedrijf, dan bestaat de verplichting voor de werkgever om bij een ander bedrijf naar passend werk te zoeken. Eventueel met behulp van de arbodienst of een re-integratiebedrijf.