Inhoudsopgave
Wie betaalt langdurige ziekte?
Om werknemers te beschermen tegen inkomstenderving is de werkgever verplicht tot het doorbetalen in geval van ziekte van de werknemer. De wettelijke regeling is dat de werkgever gedurende een periode van twee jaar 70% van het loon dient door te betalen.
Wie betaalt kosten zieke werknemer?
Is uw werknemer ziek? Dan betaalt u zijn loon door. Ook bent u verantwoordelijk voor zijn re-integratie. Begin hier zo snel mogelijk mee.
Kunnen ze je verplichten in quarantaine te gaan?
Voorzitters van veiligheidsregio’s krijgen de mogelijkheid om mensen die contact hebben gehad met een potentieel besmet persoon, te verplichten om in thuisquarantaine te gaan. Bij een door de veiligheidsregio verplicht opgelegde quarantaine, kan dan bij niet naleving een fikse boete volgen.
Is de 10 dagen quarantaine verplicht?
U blijft verplicht 10 dagen thuis (thuisquarantaine) na een verblijf in een zeerhoogrisicogebied of een zeerhoogrisicogebied met een zorgwekkende virusvariant. Met een coronatest op dag 5 kunt u de duur van het thuisblijven verkorten. Er zijn uitzonderingen op de verplichte quarantaine.
Wat kost een medewerker die ziek is?
Een langdurig zieke medewerker kost ruim anderhalf keer meer dan organisaties denken. Er wordt uitgegaan van gemiddeld 143 euro per dag, maar in werkelijkheid kost een zieke medewerker dagelijks 250 euro, oplopend tot maar liefst 400 euro. Daarmee schat 71% van de organisaties de verzuimkosten te laag in.
Hoeveel kost zieke werknemer?
Een zieke werknemer kost je als werkgever gemiddeld 250 tot wel 300 euro per dag, maar dit kan nog verder oplopen (zie hieronder). Je bent al gauw 2,5 keer het salaris kwijt. Je hebt te maken met directe kosten en indirecte kosten.
De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao’s staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%.
Hoe lang betaald de werkgever bij ziekte?
Hoe lang heeft een werknemer recht op gewaarborgd loon? Arbeiders en bedienden hebben een periode van 30 dagen recht op gewaarborgd loon ten laste van hun werkgever. Bij arbeiders zijn enkel de eerste zeven dagen volledig ten laste van jou als werkgever.
Welk loon bij re-integratie?
Loon tijdens re-integratie Tijdens dit re-integratietraject heb je wettelijk recht op 70 procent van je loon – en minstens het minimumloon. Maar in sommige arbeidsovereenkomsten is afgesproken dat je meer krijgt, bijvoorbeeld tijdens het eerste jaar van het traject. Na 52 weken wordt je loon dan verlaagd.