Inhoudsopgave
Wie heeft de Differentiaalrekening uitgevonden?
De moderne ontwikkeling van de analyse wordt gewoonlijk toegeschreven aan Isaac Newton (1643-1727) en Gottfried Leibniz (1646-1716), die onafhankelijk van Newton voorzag in een geüniformeerde aanpak van differentiatie en afgeleiden.
Hoe neem je een integraal?
Als eerste vorm je de integraal: je wil de oppervlakte weten tussen 1 en 3, dus deze ziet eruit als 1∫ 3 3x 2 dx. Vervolgens moet je de primitieve berekenen van 3x 2. Dit is een machtsfunctie, dus je kan de rekenregel f(x) = ax n –> F(x)= 1/ n+1 ax n+1 gebruiken. De primitieve is dan dus 3/2+1 x 2+1 = x 3.
Hoe stel je een Differentiaalvergelijking op?
Om de differentiaalvergelijking op te stellen van een slinger, gebruiken we Newton’s wet F=m*a. De resulterende tweede orde differentiaalvergelijking is niet-lineair. Dit kun je oplossen met linearisatie.
Wat is de differentiaal?
Een differentiaal is in de wiskunde een verandering (toename of afname), van een veranderlijke of een functiewaarde die oneindig klein wordt.
Wie heeft de grafiek uitgevonden?
Descartes (1596 – 1650) en Fermat (1601 – 1665) waren de eersten die krommen in het vlak gingen beschrijven met behulp van vergelijkingen, van formules. Met lineaire vergelijkingen met twee variabelen konden ze rechte lijnen beschrijven, met kwadratische vergelijkingen cirkels, parabolen, hyperbolen en ellipsen.
Hoe differentiaal berekenen?
Er geldt: dy = f ‘(x)*h. De differentiaal is dus een maat voor de aangroei langs de raaklijn, wanneer we vanuit een punt x naar een naburig punt x+h kijken. Die raaklijn wordt in veel toepassingen gebruikt als een eerste orde benadering van de functie.
Wat is de orde van een differentiaalvergelijking?
De orde van een differentiaalvergelijking is de orde van de hoogste afgeleide functie; de graad ervan is de hoogste macht waarin de hoogste orde voorkomt. De oplossing van een differentiaalvergelijking is geen variabele x, maar een functie y(x). De grafiek ervan wordt een integraalkromme genoemd.
Is differentiëren en de afgeleide berekenen hetzelfde?
Het bepalen van de afgeleide van een zekere functie wordt differentiëren genoemd. Differentiëren is een van de belangrijke wiskundige operatie’s die in de wetenschap worden gebruikt.