Wie heeft de Guldensporenslag gewonnen?

Wie heeft de Guldensporenslag gewonnen?

De Guldensporenslag – De strijd om Vlaanderen (1302) Op 11 juli 1302 nam een Vlaams leger dat vrijwel volledig bestond uit ambachtslieden en boeren het op tegen het complete Franse ridderleger. De slag is de geschiedenisboeken ingegaan als de Guldensporenslag.

Hoe is de Guldensporenslag ontstaan?

De nachtelijke verrassingsaanval van 18 mei 1302 op het Franse Leger in Brugge is de geschiedenis in gegaan als de Brugse Metten. De Bruggelingen doodden hierbij soldaten van het Franse garnizoen in Brugge. De Brugse Metten bleken uiteindelijk de oorzaak te zijn voor de grote Guldensporenslag op 11 juli 1302.

Wat gebeurde er na de Guldensporenslag?

Begin juli 1303 verzamelt het leger van Filips de Chieti, Gwijde van Namen en Willem van Gulik in Kassel. Van Kassel trekken ze naar de streek van Arques. Op 10 juli 1303, zo goed als één jaar na de desastreuze Guldensporenslag, dreigt opnieuw een zware veldslag voor de Fransen.

Wat gebeurde er tijdens de Brugse Metten?

Tijdens de Brugse Metten, die aanvankelijk Goede Vrijdag werden genoemd, vermoordden Bruggelingen op 18 mei 1302 bij een nachtelijke verrassingsaanval een aantal leden van het Franse garnizoen in de stad Brugge.

Welk jaar Guldensporenslag?

In 1302 stond het Franse leger van Koning Filips IV tegenover een verzameling van soldaten rond de graaf van Vlaanderen, Gwijde van Dampierre. De Guldensporenslag werd het spectaculaire verhaal uit een grote geschiedkundige ontwikkeling.

Wat gebeurde er in 1302?

De Slag bij Kortrijk, beter bekend als de Guldensporenslag, vond plaats op het Groeningheslagveld (een kouter te Kortrijk in de huidige wijk Sint-Jan) op 11 juli 1302 tussen milities uit het graafschap Vlaanderen (dit betrof het gebied rond het huidige Frans-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeuws- …

Waarom was de Guldensporenslag onbelangrijk?

Verder was de Guldensporenslag niet veel meer dan een stadium in de grote Europese tegenstellingen tussen Frankrijk en Duitsland, en tussen Frankrijk en Engeland, die uiteindelijk tot de Honderdjarige Oorlog zou leiden. Dat was een véél belangrijker ontwikkeling dan wat er in Kortrijk gebeurde.”

Wat is de link tussen 11 juli de dag van vandaag en de Guldensporenslag?

Op 11 juli 1302 nam een Vlaams leger dat vrijwel volledig bestond uit ambachtslieden en boeren het op tegen het complete Franse ridderleger. De slag is de geschiedenisboeken ingegaan als de Guldensporenslag. De slag staat voor veel Vlamingen symbool voor de Vlaamse emancipatiestrijd.

Hoe heet Lille in het Nederlands?

Op grond van de misvatting dat de Franse naam van de stad afkomstig zou zijn van het Latijnse lilium, dat “lelie” betekent, is de lelie sinds 1199 op het wapenschild terug te vinden. De stad is in Vlaanderen voornamelijk bekend onder de Nederlandse naam Rijsel en in Nederland onder de Franse naam Lille.

Is Kortrijk een leuke stad?

Kortrijk is een leuke tussenstop op weg naar Frankrijk, maar ook geschikt als stedentripbestemming voor één of twee dagen. De stad heeft voldoende historische monumenten en gebouwen, heeft een bruisend winkelhart en zoals het in een Belgische stad behoort kun je er prima uit eten en van een drankje genieten.

Gerelateerde berichten