Wie is het vaakst door de bliksem geraakt?

Wie is het vaakst door de bliksem geraakt?

Roy Cleveland Sullivan (7 februari 1912 – 28 september 1983) was een Amerikaanse parkwachter van Nationaal park Shenandoah. Hij werd in zijn leven minstens zeven keer getroffen door de bliksem en staat hierdoor bekend als lightning man (bliksemman) of human lightning conductor (menselijke bliksemafleider).

Een parkwachter uit de Verenigde Staten, Roy Sullivan, werd in zijn leven zeven keer geraakt door de bliksem, maar hij heeft het telkens overleefd (met enkele verwondingen). Hij is, voor zover bekend, het vaakst door een bliksemschicht geraakt.

Hoe vaak wordt iemand door de bliksem getroffen?

Wereldwijd worden er jaarlijks zo’n 10.000 mensen door de bliksem getroffen, maar dit leidt niet altijd tot de dood.

Hoe voelt het om door de bliksem geraakt te worden?

En hoewel 9 op de 10 mensen die getroffen worden door de bliksem het nog kunnen navertellen, dragen ze er vaak levenslang de gevolgen van. Dat gaat van concentratiestoornissen, duizeligheid, hoofdpijn, epileptische aanvallen en doofheid tot stemmingswisselingen en zelfs veranderingen in de persoonlijkheid.

Hoeveel mensen sterven aan bliksem?

Vorig jaar kwamen er aan het begin van het moessonseizoen op één dag 107 mensen om het leven door zulke inslagen, een treurig record. In Nederland slaat de bliksem zo’n 200.000 keer per jaar in en komen er jaarlijks zo’n één tot twee mensen om het leven, schrijft het KNMI.

Kun je blind worden van bliksem?

Overlevenden krijgen na een blikseminslag ook regelmatig te maken met gevolgen op de langere termijn. ,,Als hij vlakbij de oogbol is ingeslagen, merk je soms dat later het zicht vertroebelt”, zegt Dokter. ,,Op den duur kan dat blindheid veroorzaken.

Hoe kun je blikseminslag voorkomen?

Gebruik in geen geval een paraplu, of loop niet rond met vislijnen. Schuil dus het beste binnen, in huis, met de ramen gesloten. Ook een auto biedt bescherming: het metalen koetswerk is een zogeheten kooi van Faraday die de elektriciteit aan de buitenkant houdt. Wie niet kan schuilen, hurkt best op de grond.

Hoe groot is de kans dat je een blikseminslag overleeft?

Hoewel Roy Sullivan het tegendeel doet vermoeden is de kans om door een bliksem geraakt te worden eerder klein — ongeveer één op drie miljoen per jaar. En mocht de bliksem dan toch rechtstreeks inslaan, heb je een kans van twee op drie om dit te overleven.

Related Posts