Inhoudsopgave
Wie sprak er op dodenherdenking?
Die weer zo lege Dam dus. Daarop spreekt vanavond André van Duin. Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna.
Wie staat er op de Dam 2021?
Cabaretier André van Duin houdt op 4 mei een toespraak tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Hij volgt hiermee koning Willem-Alexander op, die vorig jaar een historische speech hield.
Wie leidt de herdenking op de Dam?
De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en overlevenden leggen kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk.
Is er dodenherdenking op de Dam?
De Nationale Dodenherdenking op de Dam is besloten. De Dam wordt afgesloten voor publiek. Het herdenkingsprogramma in De Nieuwe Kerk en de ceremonie op de Dam worden uitgezonden op NPO1.
Wie leest gedicht Dodenherdenking 2021?
Amara van der Elst heeft enorm veel talent voor spoken word en laat dit ook vandaag, tijdens de Dodenherdenking, aan heel Nederland zien. “Bewust van verleden, wijzer in het heden”, een greep uit het gedicht van het jonge talent. Op twitter zijn mensen diep onder de indruk van de woorden van Amara.
Spreker op De Dam dit jaar is niemand minder dan André van Duin. Ook vorig jaar was bijzonder, toen sprak koning Willem-Alexander voor het eerst. De koning zei:„In deze uitzonderlijke maanden hebben we allemaal een deel van onze vrijheid moeten opgeven.” Velen kijken naar het verhaal van André van Duin uit.
Wat gebeurde er bij de dodenherdenking 2010?
Op 4 mei 2010 tijdens de Nationale Dodenherdenking op de dam brak grote paniek uit nadat iemand tijdens de twee-minuten stilte begint te schreeuwen. Er ontstond paniek en mensen probeerden te vluchten; dranghekken werden door de mensenmassa’s omgeduwd, en het lawaai daarvan veroorzaakte nog meer paniek.
Wie zijn de kransleggers 4 mei 2021?
Nationale Herdenking 4 mei Net als vorig jaar is bij de National Herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam geen publiek aanwezig. Naast de kransleggers is er nog een kleine groep genodigden aanwezig. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen de eerste krans.
Wat is er gebeurd met de Damschreeuwer?
De Damschreeuwer is terecht veroordeeld voor “de opzettelijke valse alarmkreet” die hij slaakte bij de dodenherdenking in 2010. Zijn zaak hoeft niet te worden herzien. Dat is het oordeel van de Hoge Raad, waar Gennaro P.