Wie waren de kapers de punt?

Wie waren de kapers de punt?

Een groep Zuid-Molukkers kaapte op 23 mei 1977 de intercity Assen-Groningen en zette hem stil bij de Drentse plaats De Punt. Ze namen tientallen passagiers in gijzeling en eisten dat de Nederlandse regering zich zou inzetten voor een onafhankelijke Zuid-Molukse republiek en de vrijlating van medestanders.

Waarom kunnen de Molukkers niet terug?

Ze konden niet terug naar de Molukken, omdat de RMS, de onafhankelijke Zuid-Molukse staat, in oorlog was met Soekarno. Nederland wilde de broze relatie met de nieuwe Indonesische president niet op het spel zetten, maar kon de Molukse militairen ook niet ontslaan.

Hoeveel doden bij treinkaping De Punt?

Bij het ingrijpen door het leger, op 11 juni 1977, kwamen twee gegijzelde passagiers en zes van de negen treinkapers om het leven, onder wie Papilaja en Uktolseja. Hun nabestaanden hielden vol dat de twee destijds niet doodgeschoten hadden hoeven worden, maar aangehouden hadden moeten worden.

Waar is de trein van de punt?

De treinkaping bij De Punt is een kaping van de intercity Assen-Groningen die plaatsvond van 23 mei tot 11 juni 1977 en werd gepleegd door negen gewapende Zuid-Molukkers ter hoogte van het dorp De Punt in de provincie Drenthe.

Wat is er met de Molukkers gebeurd?

Treinkaping bij Wijster en bezetting Indonesisch consulaat Op 2 december 1975 kaapte een groep Molukse jongeren een trein in de buurt van het dorp Wijster (provincie Drenthe). Er vielen drie doden: de machinist en twee passagiers. De gijzelnemers gaven zich uiteindelijk op 14 december over.

Wat is het verhaal van de Molukkers?

Molukkers waren de eerste etnische groep die in 1951 onvrijwillig naar Nederland werd gebracht door de Nederlandse overheid. In Indonesië waren ze niet langer meer veilig. Molukkers hebben geheel op eigen kracht hun eigen plek ingenomen in de Nederlandse samenleving, met behoud van de eigen cultuur.

Related Posts