Inhoudsopgave
Zal de zon verdwijnen?
Pas na 1.000 jaar zouden al de zeeën helemaal bevroren zijn, maar tegen dan kampt onze planeet al met grotere problemen. Door het verdwijnen van de ozonlaag, zal de straling alles herleiden tot een onherbergzame woestenij, die dan nog eens doelloos door de ruimte zweeft. Gelukkig gaat de zon nog lang niet met pensioen.
Hoeveel keer is de zon groter als de aarde?
Volgens wetenschappers is Aarde ongeveer 4,57 miljard jaar geleden ontstaan, gelijk met andere planeten en de zon in ons zonnestelsel. De zon is 120 keer zo groot als Aarde. We zijn op Aarde ongeveer 150 miljoen kilometer van de zon verwijderd.
Zal onze zon sterven?
Het einde van de zon Dat gebeurt over ongeveer 5 miljard jaar, als de zon is opgebrand. Een ster die geen waterstof en helium meer heeft om aan fusie-energie te komen zal in intensiteit afnemen maar heel erg opzwellen. De zon zal naar schatting zo groot opgeblazen worden dat de aarde erdoor wordt verzwolgen.
Hoe lang gaat de zon nog door met kernfusie?
Het ontstaan en de energieproductie van de Zon worden elders behandeld. De Zon fuseert op dit moment waterstof in haar kern (let op: dit is een kernreactie en dus geen verbranding!). Zij is nu ongeveer halverwege dit proces, dat al zo’n 4,5 miljard jaar aan de gang is en nog ongeveer 5 miljard jaar zal duren.
Hoe eindigt de zon?
Kan de zon opraken?
Volgens wetenschappers kan de zon nog wel een tijdje branden. Er wordt geschat dat de zon ongeveer de helft van al haar waterstof heeft verbruikt. Met andere woorden; de zon kan nog zo’n 5 miljard jaar branden. Als alle waterstof in de kern van de zon is gesmolten, dan stopt de zon definitief met branden.
Hoe komt het dat de zon blijft branden?
Diep in de kern van de zon wordt waterstof omgezet in helium. Bij die reactie komt heel veel hitte vrij, zoveel dat wij die op 150 miljoen kilometer afstand kunnen voelen. In de zon brandt niets, want voor verbranding is zuurstof nodig en dat is er niet in de ruimte.
Wat gebeurt er als de zon niet meer schijnt?
Als er een jaar geen zonlicht is, raakt de aarde bedekt met een pantser van ijs. De gemiddelde temperatuur is -73 °C. De duisternis en de ijzige kou zullen het leven op aarde terugbrengen naar het nulpunt, de meest mensen en dieren sterven en het duurt miljoenen jaren voordat de planeet herstelt.
Hoe ver staan we met kernfusie?
Het plan was dat er in 2016 een werkende kernfusiereactor zou staan tegen een geschatte prijs van vijf miljard dollar. Inmiddels zijn we in 2018 en moeten we het doen met de belofte dat de reactor in 2025 operationeel is. In 2035 zijn de eerste experimenten waarin daadwerkelijk kernfusie plaatsvindt.