Inhoudsopgave
Kan je een arts aanklagen?
Tuchtcollege. Met een klacht over een zorgverlener of arts kunt u ook naar het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Lees waarover u een klacht kunt indienen op de website van het tuchtcollege. U kunt daarbij hulp van een onafhankelijke tuchtklachtfunctionaris krijgen.
Wat te doen bij verkeerde diagnose?
Medische fouten: verkeerde diagnose of te late diagnose….Welke stappen moet u nemen nadat u slachtoffer ben van een verkeerde diagnose?
- Zoek medische hulp van een andere arts.
- Verzamel alle papieren.
- Neem contact op met een ervaren letselschadespecialist.
Hoe klacht indienen tegen medische fout?
Het is niet altijd nodig om naar de rechter te stappen als er een medische fout is gemaakt. U kunt ook naar de geschillencommissie zorginstellingen en daar de klacht indienen. Als het ziekenhuis of de zorginstelling hierbij is aangesloten dan kunt u ook via deze instelling een schadevergoeding claimen.
Met een klacht over een zorgverlener of arts kunt u ook naar het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Lees waarover u een klacht kunt indienen op de website van het tuchtcollege. U kunt daarbij hulp van een onafhankelijke tuchtklachtfunctionaris krijgen.
Wat als een dokter een fout maakt?
Schadevergoeding voor letselschade Door de medische fout kunt u letselschade hebben. U kunt het ziekenhuis en/of de arts die de medische fout heeft begaan, vragen om uw schade te vergoeden. Uw letselschade kan uit verschillende kostenposten bestaan. Meer hierover leest u op de pagina letselschade.
Hoe een dokter aanklagen?
U kunt uw klacht voorleggen aan een klachtenfunctionaris. Alle huisartsenpraktijken en huisartsenposten zijn aangesloten bij een onafhankelijke en onpartijdige klachtenfunctionaris. Vraag aan de assistente of de huisarts bij welke regionale klachtenfunctionaris u terecht kunt.
Wat doe je wanneer je vermoedt dat er een fout is gemaakt bij het stellen van een diagnose?
Als u vermoedt dat er een fout is gemaakt, is het zinvol om: Uw medisch dossier op te vragen. Daar heeft u recht op, maar het is wel zo dat de arts of het ziekenhuis een redelijke vergoeding mag vragen voor het kopieerwerk. Uw arts expliciet te vragen of er misschien één of meer fouten zijn gemaakt.
Wat doen bij vermoeden medische fout?
Als u vermoedt dat er een fout is gemaakt, is het zinvol om:
- Uw medisch dossier op te vragen.
- Uw arts expliciet te vragen of er misschien één of meer fouten zijn gemaakt.
- Een second opinion te vragen aan een andere arts.
- Schriftelijk bij te houden hoe uw gezondheidssituatie zich ontwikkelt.
Wat staat er in een klachtenprocedure?
Met een klachtenprocedure biedt u uw werknemers een formele mogelijkheid om een onbevredigende situatie te bespreken. Op die manier krijgt u als werkgever de kans eventuele misverstanden weg te nemen en draagt u bij aan een rechtvaardige behandeling van de klacht.