Hoe vaak Neuspleister vervangen sonde?

Hoe vaak Neuspleister vervangen sonde?

Controle neuspleister Het is belangrijk, dat u blijft controleren of de pleister goed vastzit aan de sonde en op de neus. De sonde zit in uw lichaam niet vast. Als de pleister van de neus loslaat, kunt u de sonde verliezen. De pleister moet minimaal 2 keer per week vervangen worden.

Wat is een indicatie voor een Duodenumsonde?

Wanneer u een obstructie heeft in uw slokdarm of maag, kunnen we een duodenumsonde plaatsen. Dit is hetzelfde als een maagsonde, alleen wordt de duodenumsonde met een endoscoop dieper in uw maag-darmkanaal ingebracht. Een endoscoop is een dunne, flexibele slang met een camera.

Wat wordt bedoeld met het hevelen van de maaginhoud?

Een maaghevel is een slangetje dat door uw neus naar uw maag wordt ingebracht door een verpleegkundige of – in overleg – een leerling verpleegkundige. Een maaghevel zorgt ervoor dat de inhoud van de maag wordt geleegd. Hierdoor krijgen de maag en darmen rust waardoor u niet meer misselijk bent en niet meer braakt.

Hoe vaak is mondverzorging minimaal nodig bij cliënten die alleen sondevoeding krijgen?

Hierdoor is de kans op ontstekingen en irritaties in de mond groter. Om dit te voorkomen is het kauwen van suikervrije kauwgom, zuigen van snoepjes en mondhygiëne (tanden en tong 3x per dag poetsen) extra belangrijk.

Wat is Hevelsonde?

Door middel van spoelen of hevel kan de maag worden geledigd. Dit kan via een reeds aanwezige, of via een in te brengen maagsonde. Voor het spoelen van de maag (via spuit of trechter) wordt vloeistof toegediend via de sonde of maagslang waarna de maaginhoud afloopt.

Om te voorkomen dat de neusmaagsonde uit de neus valt of dat de maagsonde verschuift, is het belangrijk om ongeveer om de 3 dagen of na een douchebeurt de pleister te vervangen voor een nieuwe. Wanneer de pleister niet meer goed kleeft maar er zijn nog geen 3 dagen verstreken moet u deze ook vervangen.

Waarom wordt een maagsonde ingebracht via de neus en niet via de mond?

Verzorging neus, mond en gebit De neusmaagsonde gaat via de neus, door de slokdarm naar de maag. Doordat de maagsonde via de neus gaat, kan het neusslijmvlies geïrriteerd raken. Als dat het geval is, kunt u gebruikmaken van een vaselinezalf die u op de binnenkant van het neusgat kunt aanbrengen.

Wat moet je doen wanneer er bij een Gastrostomie lucht via de wond onder de huid terecht is gekomen?

Lucht onder de huid (subcutaan emfyseem) Drukverhoging in de maag treedt vooral op bij hoesten, persen of niezen. De lucht begeeft zich dan onder de huid, met name in de omgeving van de borst. Ook een subcutaan emfyseem hoeft niet te worden behandeld.

Hoe weet je of de sonde goed zit?

Schuif tijdens de slikbeweging de sonde rustig door totdat de markering op de sonde bij de neus zit. Controleer daarna of de sonde in de maag ligt. Als de sonde goed zit, plak deze dan meteen goed vast op de wang. Dan kan deze er niet meer uit glijden.

Related Posts