Is een blauwe plek een ontsteking?
De oorzaak hoeft echter niet altijd ernstig te zijn. Ook door het stoten van een teen kan er een klein hematoom ontstaan. Bovendien kan het regelmatig gebruik van bloedverdunners, zoals aspirine, het risico op hematomen verhogen. 2.
Hoelang blijft een hematoom?
Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen. Wanneer de bloeduitstorting dieper ligt (een onderhuidse bloeduitstorting), zie je geen verkleuring maar wel een zwelling.
Doet bloeduitstorting pijn?
In het kort: Een bloeduitstorting is een inwendige bloeding waarbij bloed tussen omliggende weefsels terechtkomt. Het veroorzaakt vaak een gevoelige blauwe plek en soms een zwelling.
Hebben vrouwen sneller blauwe plekken?
Oudere mensen kunnen gevoeliger zijn voor het krijgen van blauwe plekken, omdat zij vaak minder onderhuids vet hebben. Ook vrouwen krijgen over het algemeen sneller een blauwe plek dan mannen. Dit heeft te maken met het feit dat de vrouwenhuid minder collageen, dat voor stevigheid zorgt, bevat.
Een hematoom is op verschillende manieren te herkennen. Zo vindt er vaak verkleuring van de huid plaats en is er in vele gevallen sprake van een ontsteking of zwelling. Bovendien is de plek vaak warm en pijnlijk. Hematomen dieper in het lichaam zijn lastiger te herkennen.
Hoe lang blijft een blauwe plek zien?
Soms duurt het wel twee weken. Dit is waarom je een blauwe plek lang blijft zien. Kleurenspektakel. Een blauwe plek wordt niet alleen blauw. Het bloed laat ook vele andere kleuren zien. Eerst wordt de ‘blauwe’ plek rood, daarna blauw/paars. Aan het einde van de eerste week komen er groene schaduwen omheen. De plek kan ook geel en zelfs
Wat is de oorzaak van spontane blauwe plekken?
Een eerste oorzaak van spontane blauwe plekken is een tekort aan bepaalde vitaminen. Het is een erg medisch verhaal, maar het komt erop neer dat Vitamine B12 samen met foliumzuur een belangrijke functie heeft bij de aanmaak van rode bloedcellen. Wanneer je een tekort hebt aan deze vitamine, kun je sneller blauwe plekken krijgen dan normaal.
Wat is de blauwe plek op je huid?
Een blauwe plek ontstaat na een harde klap op je zachte huid. In je lichaam zitten kleine bloedvaatjes. Als je ergens tegenaan stoot of je een klap krijgt, gaat er een bloedvaatje kapot. Dit bloedvaatje lekt bloed.