Wie mogen er op een fietspad rijden?

Wie mogen er op een fietspad rijden?

Vier soorten bestuurders

  • Bestuurders van (elektrische) fietsen;
  • Bestuurders van elektrische scooters;
  • Scooterrijders met geel nummerbord;
  • Ruiters, geleiders of menners.
  • Bestuurders van snorfietsen en brommers met blauw plaatje (aangedreven door brandstofmotor);

Wie mogen er rijden op een onverplicht fietspad?

Binnen de bebouwde kom moeten ze samen met de fietsen op het fietspad (bord G11) rijden, of op een fiets/bromfietspad (bord G12a). Op het onverplichte fietspad (bord G13) mogen alleen snorfietsen met elektromotor óf uitgeschakelde verbrandingsmotor komen.

Welke auto op fietspad?

Brommobiel

  • heb je een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) nodig, of een geldig rijbewijs voor een auto of motor.
  • rijd je op de weg.
  • mag je niet rijden op fietspaden of fietsstroken.
  • is je maximumsnelheid 45 kilometer per uur, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Is een fietspad een weg?

Een fietspad is een weggedeelte of vrijliggend pad dat is gereserveerd voor het fietsverkeer. Ook snorfietsers maken gebruik van het fietspad. Een fietspad is geen rijbaan. Een weg met een fietspad aan weerszijden is dus niet een weg met meerdere rijbanen.

Waar mag je allemaal rijden op een snorfiets?

Binnen de bebouwde kom moeten snorscooters dan ook samen met de fietser op het fietspad rijden. Alleen op een onverplicht fietspad – herkenbaar aan een rechthoekig blauw of zwart bord met het woord fietspad – is de snorfiets met verbrandingsmotor (elektrisch mag dus wel) verboden.

Hoe hard mag een snorfiets op fietspad?

Met een bromfiets mag je binnen de bebouwde kom op het fiets/bromfietspad maximaal 30 km/uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dat maximaal 40km/uur. Op de rijbaan mag je met een bromfiets maximaal 45 km/uur. Met een snorfiets mag je nooit harder dan 25 km/uur.

Welke borden gelden voor brommobielen?

De brommobiel wordt niet toegelaten op autowegen en autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer. Deze wegen zijn te herkennen aan het verkeersbord C9: een rond wit bord met rode rand, waarin in zwart de symbolen voor trekker, bromfiets en fiets zijn afgebeeld.

Heeft een fietspad voorrang?

Op kruispunten waar een doorlopend fietspad is, moet je als bestuurder (ook als fietser!) voorrang verlenen aan de fietsers en andere weggebruikers (zoals bv. skaters of rolstoelgebruikers) die op het fietspad rijden , ook al kom je als bestuurder zelf van rechts ten opzichte van wie zich op het fietspad bevindt.

Heeft een fietspad een richting?

Je bent verplicht om het fietspad te gebruiken als er een is en het berijdbaar is. Het fietspad kan één of twee rijrichtingen hebben. Als het maar één rijrichting heeft, mag je het niet tegen de rijrichting gebruiken. Het is dan bedoeld voor de fietsers voor wie het rechts in de rijrichting ligt.

Related Posts