Wat is het verschil tussen feitelijk gescheiden en gescheiden?

Wat is het verschil tussen feitelijk gescheiden en gescheiden?

Het verschil tussen een feitelijke scheiding en een echtscheiding. Bij een feitelijke scheiding blijf je getrouwd. Bij een echtscheiding niet meer: met een echtscheiding maak je immers een definitief einde aan je huwelijkscontract.

Hoe lang mag je feitelijk gescheiden zijn?

De noodzakelijke voorwaarde om deze echtscheidingsprocedure te kunnen voeren voor de rechtbank is dat partijen minimaal gedurende de laatste 2 jaar feitelijk gescheiden geleefd hebben.

Wat bij feitelijke scheiding?

De echtgenoten kunnen de feitelijke scheiding helemaal zelf organiseren. Het kan zonder procedure voor een rechtbank of tussenkomst van een notaris of een advocaat. De overeenkomst die de partners in dat kader sluiten, wordt een “overeenkomst op eer” genoemd.

Welke instanties verwittigen bij scheiding?

Verder zijn er nog kleine dingen te regelen wanneer je gaat scheiden:

  • het ziekenfonds dient op de hoogte gebracht te worden.
  • de werkgevers dienen te weten wie de kinderen ten laste krijgt.
  • alle bankzaken moeten in orde gebracht worden.
  • soms dient het kinderbijslagfonds verwittigd te worden.

Hoe lang apart wonen voor scheiding?

Uw echtscheiding regelen in onderlinge toestemming vergt niet langer een persoonlijke verschijning voor de rechtbank. Scheiden kan dus sneller en efficiënter gebeuren. Wie al meer dan 6 maanden op een apart domicilie woont kan op deze manier al na 3 maanden wettelijk gescheiden zijn.

Hoe bewijs je feitelijke scheiding?

Je mag dat op alle mogelijke manieren bewijzen, bijvoorbeeld: een attest van de gemeente waaruit blijkt dat jullie op verschillende adressen staan ingeschreven; een huurcontract en facturen van verbruik op jouw naam op je nieuw adres; een beslissing van de familierechtbank waarin als voorlopige maatregel wordt …

Wat met gezinspensioen bij scheiding?

Na een wettelijke scheiding kan de ene partner recht hebben op de helft van het gezinspensioen van de andere van de jaren gedurende het huwelijk. Het pensioen van de ex vermindert hierdoor niet. Dit wordt berekend aan de hand van het loon van uw partner gedurende de periode dat u gehuwd was.

Wat met trouwboekje na scheiding?

Navraag bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand leert ons dat het trouwboekje dat u samen kreeg bij het burgerlijk huwelijk, na de scheiding geen administratieve functie meer heeft. U kan dus vrij kiezen of u het trouwboekje behoudt als aandenken of niet.

Related Posts