Welk verdrag ligt ten grondslag aan de Europese Unie?

Welk verdrag ligt ten grondslag aan de Europese Unie?

De Europese Grondwet was gedeeltelijk gebaseerd op de twee hoofdverdragen die nu ten grondslag liggen aan de Europese Unie: het Verdrag van Rome (1957) en het Verdrag van Maastricht (1992).

Wat is het doel van een Grondwet?

De Grondwet legt de grondrechten van burgers vast. Ook staan in de wet regels voor de inrichting van de Nederlandse staat.

Welke dingen zijn in de Grondwet vastgelegd?

De Grondwet bepaalt dat de ministers verantwoordelijk zijn en dat de Koning onschendbaar is. Dit noemen we de ministeriële verantwoordelijkheid. Verder worden onder andere zaken geregeld met betrekking tot de troonopvolging, het regentschap, het huwelijk van een troonopvolger en over ministeries en de ministerraad.

Wat is het doel van de Europese verdragen?

Doel van het nieuwe verdrag is de EU efficiënter, democratischer en transparanter te maken. En de EU de middelen geven om beleid te maken op gebieden die voor de inwoners belangrijk zijn. Zoals energie, een socialer Europa, immigratie en de bestrijding van internationale misdaad en terrorisme.

Hoe kan de grondwet worden gewijzigd?

Om de Nederlandse Grondwet te wijzigen, moet een voorstel tot wijziging worden ingediend. De wijziging moet twee keer in de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld. Zo’n behandeling van een wetsvoorstel in het parlement wordt een lezing genoemd. Er zijn dus twee lezingen nodig voor de Grondwet kan worden gewijzigd.

Hoe verloopt de grondwetswijziging in de Tweede Kamer?

Een grondwetswijziging doorloopt twee lezingen in beide Kamers. Vóór de eerste lezing in de Tweede Kamer plaatsvindt moet een voorstel voor een overwegingswet worden ingediend. Hierin zijn de voorgestelde wijzigingen van de Grondwet opgenomen. De behandeling van dat voorstel kan worden gezien als de eerste lezing.

Wat is de Nederlandse Grondwet?

De Nederlandse Grondwet regelt bijvoorbeeld de rol van het staatshoofd en van de ministers, de bevoegdheden van rechters en de taken van de gemeenten en provincies. Bovendien stelt de wet vast welke invloed en macht de Nederlandse burgers hebben. Andere wetten mogen niet in strijd zijn met de Grondwet.

Wanneer kwam de eerste Nederlandse Grondwet tot stand?

Gijsbert Karel van Hogendorp rond 1810 De eerste Nederlandse Grondwet na de annexatie van Nederland (1806-1813) door Napoleon kwam in 1814 tot stand. De huidige grondwet dateert uit 1983, en wordt gezien als een directe erfgenaam van de Grondwet van 1815.

Gerelateerde berichten