Inhoudsopgave
Wat als de maan de aarde raakt?
De Maan verwijdert zich inderdaad langzaam van de Aarde. Dit komt door de getijdenkrachten, die ook eb en vloed veroorzaken. Als de Maan zou verdwijnen van de Aarde zou wellicht het belangrijkste verschil zijn dat het ’s nachts donkerder is en het feit dat de getijden wegvallen.
Hoe ziet het eruit op de maan?
Soms zie je de maan als een ronde cirkel, soms zie je maar een klein gedeelte en soms zie je de maan helemaal niet! De zon beschijnt wel steeds een ander deel van de maan, omdat de maan van plek verandert. Daarom kunnen we de maan niet zien als de zon de kant van de maan beschijnt die van ons is afgewend.
Wat is de snelheid van de maan om de aarde?
Gemiddeld draait de maan met een snelheid van 3680 kilometer per uur om de aarde. De maan staat gemiddeld 384.400 kilometer van de aarde.
Hoeveel lichtjaar is de maan van de aarde?
De afstand tussen de aarde en de maan is ongeveer 1,28 lichtseconde. Het licht doet er 8 minuten en 21 seconden over om van de zon naar de aarde te reizen (een afstand van 1,58 × 10-5 lichtjaar). De dichtstbijzijnde ster na onze zon, Proxima Centauri, is 4,24 lichtjaar van ons verwijderd.
Als de Maan zou verdwijnen van de Aarde zou wellicht het belangrijkste verschil zijn dat het ’s nachts donkerder is en het feit dat de getijden wegvallen.
Hoe krijg je een halve maan?
Tussen twee Volle Manen Nieuwe Manen zien we tweemaal een Halve Maan. Dit gebeurt op het moment dat er een hoek van 90° is tussen de Zon, de Aarde en de Maan. We kijken vanaf de ‘zijkant’ tegen de verlichte Maan aan en zien dus de ene helft verlicht en de andere helft donker.
Hoe ziet de aarde eruit vanuit de ruimte?
Het is net zo groot als een voetbalveld en het vliegt ongeveer 400 kilometer boven je hoofd. De komende dagen vliegt ISS over Europa. Overdag zie je daar niets van, maar er is een kleine kans dat je hem ’s nachts wel kunt zien. Het ziet eruit als een hele felle ster.
Hoe snel gaat de aarde door de ruimte?
Maar omdat alles beweegt, is snelheid relatief. De aarde draait met 107 duizend kilometer per uur om de zon en de zon met 828 duizend kilometer per uur om het centrum van de Melkweg. Als je nog verder uitzoomt blijkt dat ons hele sterrenstelsel zich met zo’n 2,16 miljoen kilometer per uur door het heelal voortraast.
Kun je vanaf de maan de aarde zien?
Vanaf de maan zie je in ieder geval helemaal niets. Althans, je ziet de aarde prachtig, maar geen enkel menselijk bouwwerk dat erop staat. De astronaut Alan Bean wandelde eind 1969 over de maan en zag de aarde als een voornamelijk witte bol, afgewisseld met wat blauw en geel. En af en toe zie je wat groene vegetatie.
Hoe ontstaan de fasen van de maan?
Volle maan is een van de schijngestalten van de maan waarbij de maan, vanaf de zon gezien, zich aan de andere zijde van de aarde bevindt. Op dat moment valt de verlichte helft van de maan samen met de naar de aarde toegekeerde helft. Vanaf de aarde is de maan dan maximaal verlicht te zien, en zo goed als volmaakt rond.
Hoe lang is de zon er nog?
Het einde van de zon Dat gebeurt over ongeveer 5 miljard jaar, als de zon is opgebrand. Een ster die geen waterstof en helium meer heeft om aan fusie-energie te komen zal in intensiteit afnemen maar heel erg opzwellen.
Hoeveel planeten zijn er in de Melkweg?
Met zo’n 10 miljard zonachtige sterren in de Melkweg, betekent dit dat er mogelijk 5 miljard bewoonbare, aardachtige planeten in ons sterrenstelsel te vinden zijn.
Kunnen planeten op elkaar botsen?
Het lijkt een science fiction-scenario: de aarde komt in botsing met een andere planeet, bijvoorbeeld Mars of Venus. Maar volgens de berekeningen van Franse sterrenkundigen is zo’n botsing helemaal niet zo onwaarschijnlijk. Niet binnenkort, maar binnen een paar miljard jaar kan er veel gebeuren…