Welk effect heeft vernauwing van slagaders op de bloeddruk?
Bij iemand met een hoge bloeddruk is de kracht op de vaatwanden groter dan normaal. Hierdoor kunnen op termijn de wanden van de bloedvaten beschadigd raken, een proces dat aderverkalking wordt genoemd. Als de vaten beschadigd raken en vernauwen wordt het moeilijker voor het hart om bloed door de vaten te pompen.
Hoge bloeddruk kan een gevolg zijn van vernauwde slagaders, waardoor dezelfde hoeveelheid vloeistof door een nauwere buis moet stromen.
Hoe kunt u een lage bloeddruk hebben?
U kunt een lage bloeddruk hebben, zonder dat u het merkt. De klachten die kunnen passen bij een lage bloeddruk zijn: duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen. Een lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben, zoals bloedverlies, vochtverlies of gebruik van bepaalde medicijnen.
Is de bloeddruk lager dan de bovendruk?
Dat heet de bovendruk. Als uw hart daarna weer ontspant ontstaat er een lagere druk. Dat noemen we de onderdruk. Uw bloeddruk wisselt voortdurend. Als u hard rent is de bloeddruk hoger dan wanneer u rustig zit. Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95 mmHg. Mannen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 110/70 mmHg.
Welke veranderingen hebben invloed op je bloeddruk?
Veranderingen in je omgeving, activiteiten, gemoedsrust, inspanningen en voeding hebben allemaal invloed op je bloeddruk. Daarbij verschillen de waarden ook op het moment van de dag. Tijdens het opstaan is je bloeddruk vaak hoger dan wanneer je op het punt staat om naar bed te gaan.
Hoe voorkom je vermoeidheid bij lage bloeddruk?
Vermoeidheid is niet zo eenvoudig om op te lossen als je een lage bloeddruk hebt: door meer rust te nemen zal dit in de meeste gevallen geen oplossing bieden. Het best zoek je naar een oplossing in overleg met je huisdokter, zo kan het zijn dat er gekeken wordt naar voedingssupplementen om de periode van lage bloeddruk tijdelijk te overbruggen.