Waar stonden socialisten voor?

Waar stonden socialisten voor?

Socialisme is een politieke maatschappijvorm, en ook een economische filosofie gebaseerd op socialisatie en het collectief eigendomsrecht van de productiemiddelen. Kerngedachte binnen deze stromingen is dat het collectief de hoogste beslissingsbevoegdheid heeft over de verdeling van macht en goederen.

Wie heeft Groen Links opgericht?

24 november 1990, Den Haag
GroenLinks/Opgericht

Wat wilden de confessionelen?

Confessionalisme is de godsdienstige opvatting die de geloofsbelijdenis als het belangrijkste binnen de religie beschouwt. ‘Confessionele partijen’ heeft een betekenis die niet is afgeleid van ‘confessionalisme’ (een confessionele partij is niet per se ook een confessionalistische partij).

Wat is socialisme betekenis?

Socialisme betekenis & definitie Het socialisme is een politiek-maatschappelijke stroming die de (economische) gelijkheid van iedereen voorop stelt en ook een verzamelterm is voor ideologieën of politieke stromingen met dezelfde doelstellingen.

Wat zijn de voorlopers van het socialisme?

Zie Voorlopers van het socialisme voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Voor 1789 waren er al denkers en groeperingen die als voorlopers van het socialisme kunnen worden beschouwd, zoals Lycurgus, Plato, de radicale vleugel van de taborieten, Thomas Müntzer, de wederdopers van Münster en Jean Morelly.

Welke verantwoordelijkheid heeft de staat volgens het socialisme?

De staat heeft volgens het socialisme de primaire verantwoordelijkheid om de verschillen tussen arm en rijk te bestrijden. De vrije markt moet volgens het socialisme daarom onderworpen worden aan sterk overheidsingrijpen. Dit is volgens de socialistische ideologie vereist om iedereen van een gelijk inkomen te kunnen voorzien.

Wat is socialisme in de politiek?

Socialisme (naar het Latijnse socius = gemeenschappelijk) is een begrip uit zowel de economie als de politiek. In de politiek is het een verzamelnaam voor allerlei linkse politieke stromingen variërend van communisme (proletarisch socialisme) tot aan sociaaldemocratie.

Gerelateerde berichten