Inhoudsopgave
Hoe is het bestuur van de EU geregeld?
Het dagelijks bestuur van de EU is de Europese Commissie. De Commissie bestaat uit 27 personen. Elk EU-land benoemt één commissaris voor een periode van vijf jaar. Eén van die 27 commissarissen is de voorzitter.
Wat is een AVG wet?
Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat in de hele Europese Unie (EU) dezelfde privacywetgeving geldt. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt niet meer. De AVG is ook wel bekend onder de Engelse naam: General Data Protection Regulation (GDPR).
Wat zijn de bevoegdheden van de ondernemingsraad?
De Wet op de Ondernemingsraden geeft de ondernemingsraad (OR) een aantal rechten. Deze bevoegdheden zijn: adviesrecht, instemmingsrecht, initiatiefrecht en recht op informatie van de werkgever. Vooraf duidelijke afspraken maken over het proces helpt in de samenwerking tussen de OR en bestuur of directie.
Wie maakt de wetten in de EU?
Raad van de Europese Unie/Raad van Ministers De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit. Dit houdt in dat de Raad zijn goedkeuring moet geven aan elk wetsvoorstel van de Europese Commissie en aan elke voorgestelde EU-begroting.
Wie doet wetsvoorstellen in de EU?
1) Een wetsvoorstel (een richtlijn of een verordening) wordt in de Europese Unie altijd gepubliceerd door de Europese Commissie. Zij heeft op praktisch alle beleidsterreinen het exclusieve recht van initiatief.
Wie hebben er vetorecht in de EU?
In die Conventie zitten de Europese Raad en vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het Europees Parlement. Elk land heeft hier een vetorecht. Er wordt besloten met unanimiteit, dat wil zeggen dat er pas besluiten worden genomen als alle landen het met elkaar eens zijn.
Wie doet voorstellen voor EU wetten?
De Europese Commissie stelt nieuwe wetten en programma’s voor die in het algemeen belang van de EU zijn. Voordat zij een voorstel doet, vraagt de Commissie niet alleen de nationale parlementen, regeringen, belangengroepen en deskundigen om advies, maar ook de burgers, die online commentaar kunnen leveren.
Wie hebben er vetorecht?
Vijf daarvan zijn permanente leden: China, Engeland, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten. De tien andere leden worden steeds voor een periode van 2 jaar gekozen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De vijf permanente leden hebben een vetorecht, de andere niet.