Hoe waterschildpadden houden?

Hoe waterschildpadden houden?

Waterschildpadden kun je als paar houden of in een groepje van een mannetje en twee vrouwtjes. Voor een paar volwassen schildpadden is een tochtvrije woonomgeving nodig van minimaal 150 x 50 x 50 centimeter met een waterdiepte van minimaal 40 centimeter. Voor elk dier meer moet het verblijf 20% langer worden.

Je kan waterschildpadden alleen houden, of ook met meerdere dieren op voorwaarde dat je een voldoende ruim aquarium hebt en schuil- en zonneplekken hebt voor ieder dier. Zet echter alleen schildpadden bij elkaar die ongeveer even groot zijn en zet beter geen mannelijke dieren samen!

Hoe vaak moet je een schildpad voeren?

Dieren vanaf de leeftijd van een half jaar voert u drie tot vier keer per week, en dieren vanaf twee jaar kunt u tweemaal per week voeren. Actievere dieren hebben meer voedsel nodig. Let wel op dat ze niet te dik worden.

Hoe moet je schildpadjes verzorgen?

Schildpadden produceren door hun formaat en eetlust heel wat afval, hou het aquarium daarom goed schoon. Je kunt voor het water een aquariumfilter gebruiken, zo blijft het water schoon. Zorg voor een aangename watertemperatuur, overdag mag dit tussen de 18 en 22 graden zijn; ’s nachts tussen de 15 en 20 graden.

Welke planten bij schildpadden?

Echte planten werken goed, maar realiseer je dat schildpadden eraan zullen knabbelen, dus kies alleen waterplanten en landplanten die niet giftig zijn voor schildpadden.

Welke lamp voor waterschildpadden?

UVB-lampen Het is dus belangrijk de juiste UVB-lamp boven je terrarium te hangen zodat onder normale omstandigheden het reptiel voldoende “zonlicht” krijgt. Exo Terra heeft voor 95% van de gevallen de juiste standaard UVB-lampen; de UVB-100, UVB-150 en UVB-200.

Welk zand voor schildpadden?

voegzand, rivierzand of metselzand. Maar met voorkeur reptielenzand, aquariumzand en speelzand. Dit zand is behandeld tegen schimmelgroei, insekten, schadelijke stoffen maar vooral is het afgerond zand (niet scherp). De waterschildpadden graven er ook in op zoek naar voedsel.

Wat heb je nodig voor waterschildpadden?

Huisvesting

  • Aquarium/Terrarium van voldoende grootte.
  • Grind of andere steentjes.
  • Reflectorkap met fitting.
  • Warmtelamp (bij voorkeur met UVB)
  • Warmte-element.
  • Thermometer.
  • Waterplanten (natuurlijke uitstraling, eventueel om van te eten)
  • Waterfilter (schildpadden vervuilen erg)

Is schildpad mannelijk of vrouwelijk?

De geslachtsdelen van het mannetje bevinden zich in de staart, en om plaats voor ze te hebben is de staart langer en dikker dan die van een vrouwtje. De staart van een vrouwelijke schildpad is korter en dunner. Weet dat er enige overlap bestaat wanneer het gaat om de normale staartgrootte van mannetjes en vrouwtjes.

Hoe weet je of een schildpad een jongen of meisje is?

De mannetjes- schildpad is kleiner dan het vrouwtje. De onderkant van het mannetje is hol en die van het vrouwtje is plat. Dit maakt het paren makkelijker. Mannetjes hebben langere nagels aan hun voorpoten dan aan hun achterpoten.

Wat maakt een schildpad boos?

Een schildpad maakt geen geluid, wel kan hij een soort van sissend geluid maken als hij boos is. Ze kunnen soms boos reageren als je ze oppakt. Een schildpad die steeds heen en weer zwemt in zijn terrarium is niet gelukkig. Pas in dat geval zijn verblijf aan, bijvoorbeeld een ander verblijf geven of meer schuilruimte maken.

Wat is een schildpad solitair?

Een schildpad is een dier dat van nature solitair leeft. Mocht je er meerdere bij elkaar willen houden, zorg dan dat het verblijf groot genoeg is. Zet ook geen grote schildpad bij een kleine omdat ze nogal hard kunnen bijten en dan kan er van de kleine schildpad een lichaamsdeel worden afgebeten. Een schildpad kan prima alleen worden gehouden.

Wat eten jonge waterschildpadjes?

Jonge waterschildpadjes eten voornamelijk vlees en een volwassen schildpad eet ongeveer 50 procent vlees (bijvoorbeeld insecten en meelwormen). Voor de rest eten ze vooral groente en fruit, zoals andijvie, sla, peulen, witlof, peen, komkommer, paprika, mandarijnen, appels, bananen, aardbeien, druiven en kiwi’s.

Related Posts