Wat moet je doen als je gearresteerd wordt?

Wat moet je doen als je gearresteerd wordt?

Als u bent gearresteerd als verdachte, wordt u overgebracht naar het politiebureau voor verhoor door de politie. De uren tussen middernacht en 09.00 uur ’s ochtends worden niet meegeteld, waardoor de politie u in totaal dus maximaal 18 uur in hechtenis kan houden. Overigens kan de politie u ’s nachts wel horen.

Waar kan je voor gearresteerd worden?

Als u verdachte wordt van het plegen van een strafbaar feit, dan kan de politie u staande houden en/of arresteren. Dit laatste noemt men ook wel aanhouden. Staande houden doet de politie om naar uw persoonsgegevens te vragen.

Hoeveel uur mag de politie je vasthouden?

Vasthouden voor onderzoek en inverzekeringstelling De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor. U wordt dan in verzekering gesteld.

Wat als je niet naar verhoor gaat?

Gaat u zonder geldige reden niet naar het verhoor? Dan bent u strafbaar. De rechter-commissaris kan u door de politie laten ophalen en u toch verhoren. Tijdens het verhoor bij de rechter-commissaris heeft u rechten en plichten als getuige.

Wat mag een politie agent niet doen?

Strenge regels rond bevoegdheid Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.

Wat mag de politie wel en niet België?

De politie kan je identiteit controleren als ze een grondige reden hebben om te vermoeden dat je de orde verstoort, een misdrijf hebt gepleegd (of wil plegen) of wordt opgespoord. Controles mogen niet willekeurig of zomaar gebeuren. Je moet je identiteitskaart niet alleen tonen, ook afgeven.

Gerelateerde berichten