Inhoudsopgave
Wat is het nut van een bij?
Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango’s.
Wat doen bijen in hun leven?
Hun hele leven doen ze niets anders dan honing eten en wachten op een kans om te paren. Als een koningin aan haar bruidsvlucht begint, strijden de darren uit andere volken om de eer om haar te bevruchten. Ze vliegen achter de koningin aan en proberen in de lucht met haar te paren.
Wat is het nut van solitaire bijen?
Waar honingbijen en enkele soorten hommels een sociale levenswijze hebben, doet de solitaire bij alles alleen: het maken van een nest, het zoeken van voedsel en het leggen van eitjes. Het komt ook wel voor dat nesten die dicht bij elkaar liggen een kolonie vormen, maar dat hoeft niet.
Wat doen bijen in bloemen?
Bijen bezoeken bloemen voor hun eigen energievoorziening, maar vooral om voedsel voor hun larven te verzamelen. Min of meer ‘per ongeluk’ zorgen ze hierbij voor de bestuiving van de bloemen. Over bestuiving is meer te lezen op de pagina Belang van wilde bestuivers.
Wat is het nut van bestuivende insecten?
Insecten vervullen een erg belangrijke rol in de natuur: Ze bestuiven bloemen en planten en zorgen zo deels voor de voortplanting van de flora. Ze vormen een voedingsbron voor vogels en andere dieren. Ze bestrijden elkaar en houden op die manier hun populaties in evenwicht.
Kan een solitaire bij steken?
Hommels en solitaire bijen hebben een gladde angel en zullen dus in staat zijn om verschillende keren na elkaar te steken. Hun gif is meestal minder sterk dan dat van honingbijen. Geen van onze bijen zijn agressief. Ze zullen dus enkel steken wanneer ze onder je voet terecht komen of je ze vastneemt.
Hoe vindt een bij een bloem?
Als bijen in een bloem op zoek gaan naar voedsel (nectar), nemen ze ongemerkt het stuifmeel van de bloem mee. Komt dit stuifmeel via de bij in een andere bloem terecht, dan wordt deze plant bevrucht. Een fruitboom krijgt zo vruchten.