Inhoudsopgave
Kan geen geluid meer verdragen?
Hyperacusis is geen ziekte, maar een symptoom. De overgevoeligheid voor geluid kan ontstaan door aandoeningen (ziekte van Lyme, tinnitus, chronische oorpijn, ziekte van Ménière), door akoestisch trauma of door medicijngebruik. De overgevoeligheid ontstaat door een verandering in het auditieve systeem.
Bij overgevoeligheid voor geluid ervaart u gewone geluiden als pijnlijk of onverdraaglijk. Geluiden klinken vaak te hard, te scherp of vervormd. Overgevoeligheid voor geluid noemt men ook wel hyperacusis. Hoe hyperacusis precies ontstaat is niet bekend.
Wat heb je als je niet tegen harde geluiden kan?
Bij een overgevoeligheid voor geluid, kunnen gewone geluiden als zeer irritant of zelfs pijnlijk worden ervaren. Dit heet hyperacusis. Overgevoeligheid voor geluid komt voor bij alle leeftijden, is meestal chronisch en kan vaak gepaard gaan met klachten als gehoorverlies of oorsuizen.
Hoe herken je misofonie?
Bij mensen met Misofonie treden gevoelens van woede en walging op bij het horen van bepaalde, meestal door mensen geproduceerde, geluiden. Vaak betreft het mond- en keelgeluiden als smakken, slikken, ademhalen en kuchen.
Hoe ontstaat misofonie?
Over het ontstaan van misofonie is vrijwel niets bekend. Meestal ontstaat het tussen het 8e en het 12e levensjaar. De oorzaak of reden dat iemand het krijgt, is nog niet duidelijk. Het ontstaat meestal geleidelijk.
Hoe hyperacusis genezen?
Hyperacusis kunt u niet genezen. Het is een symptoom en kan hierdoor samen met de aandoening verdwijnen. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij chronische oorpijn. Medisch is er nog niets te doen aan deze overgevoeligheid voor geluid.
Hoeveel mensen hebben hyperacusis?
Hyperacusis is Grieks voor: ik hoor teveel. Mensen die dit hebben (naar schatting 3% van de Nederlandse bevolking) ervaren gewone geluiden als hinderlijk, irritant of zelfs pijnlijk. Wie overgevoelig is voor geluid kan het vele geluid niet onbewust filteren.