Inhoudsopgave
Wat groeit er in grotten?
Grotten worden vaak gevormd door oplossing van kalksteen (calciet) in koolzuurhoudend water. Het is dan een karstverschijnsel. Vaak komen in grotten ook druipstenen voor. De meerderheid van kalksteengrotten zijn ooit gevormd door een ondergrondse rivier of watertafel.
Het gaat om planten uit de brandnetelfamilie. Eén van de nieuwe soorten ziet u hieronder. Deze plant bloeit – zelfs in de donkere grotten waar deze maar heel weinig licht ontvangt – uitbundig. De plant heeft de naam Pilea cavernicola gekregen en groeit alleen in de betreffende kalksteengrotten.
Wat betekent blaasgat?
o. (-en), gat waardoor een luchtstroom aangevoerd wordt.
Wat leeft er in grotten?
Hiertoe behoren onder andere vissen, salamanders, kreeftachtigen, fluweelwormen en weekdieren. Voor zover bekend bestaan er geen zoogdieren en vogels die hun hele leven in grotten doorbrengen. Vleermuizen, holezwaluwen en salanganen gebruiken grotten als roestplaats, maar verlaten deze om te foerageren.
Wat gebeurt er als een dolfijn water in zijn blaasgat krijgt?
Dolfijnen ademen via het blaasgat bovenop hun kop. Ze kunnen niet onbewust ademen, zoals mensen doen. Ze moeten blijven denken aan de volgende hap lucht die ze aan de oppervlakte moeten halen. Wanneer ze zoals mensen in slaap zouden vallen gaan ze dood.
Waar vind je een grot?
De grootste grot van de wereld vind je in Vietnam. Die grot heeft meerdere ruimtes en gangen. De grootste open ruimte is 200 meter hoog en 5 kilometer lang!
Waar zijn grotten in Nederland?
Nederland. Nederland kent geen grotten, maar wel ondergrondse mijngangen waar onder andere steenkool (Zuid-Limburgs steenkoolbekken) en kalksteen (Limburgse mergelgroeven) werd gewonnen. Een aantal van deze gangenstelsels is als “grot” aangeduid, waaronder: Duivelsgrot (Maastricht)