Wat maakt iets een bes?

Wat maakt iets een bes?

In de botanische definitie lezen we het volgende: een bes is een vlezig fruit, dat ontstaat vanuit een vrucht met slechts één ovarium. In andere definities is daarnaast ook vermeld dat een bes zijn pit(ten) aan de binnenkant moet hebben. Botanisch gezien zijn aardbeien dus geen bessen, maar samengestelde vruchten.

Wat is geen bes?

Het is verbazingwekkend om te ontdekken dat frambozen, bramen, aardbeien en dergelijke botanisch gezien in feite geen bessen zijn: het zijn samengestelde vruchten. In botanische termen zijn het de tomaten, komkommers, meloenen en bananen die met recht bessen kunnen worden genoemd.

Wat is de bes?

Het begrip bes heeft 4 verschillende betekenissen: 1) vlezige en saprijke vrucht. vlezige en saprijke vrucht, meestal klein en min of meer rond, bijvoorbeeld een bosbes of rode bes. 2) bessenstruik. plant waaraan bessen groeien; bessenstruik.

Wat valt allemaal onder bessen?

Een bes of besvrucht is een vlezige vrucht. Bessen kunnen verschillend van vorm zijn, van rond tot langwerpig….Bes (botanisch)

  • aalbes.
  • zwarte bes.
  • bosbes.
  • blauwe bes.
  • cranberry.

Waar speel je BES?

Het voorteken staat altijd op de lijn van de noot die verhoogd of verlaagd wordt. Als er bijvoorbeeld een mol-teken op de lijn van de B staat, dan moet je iedere B als een bes spelen (tenzij anders aangegeven), dus alle B’s op alle toonhoogtes!

Een bes of besvrucht is een vlezige vrucht. Bessen kunnen verschillend van vorm zijn, van rond tot langwerpig. De vruchtwand (het exocarp) van een bes kan dun (rode bes, druif) of dik (meloen, pompoen) zijn. De zaden zijn ingebed in het vruchtvlees (het mesocarp).

Is een watermeloen een bes?

Omdat de meloen een dichtere pulp heeft, wordt hij geen bes genoemd, hoewel deze vruchten bijna identiek zijn qua structuur aan watermeloen. Dit zijn ook pompoenen: ze hebben een enorme hoeveelheid zaden, een tamelijk dichte, harde schaal en een vlezige middenlaag.

Welk fruit valt onder bessen?

Bessen en druiven: aardbei, framboos, bosbes, braam, rode bes, kiwi.

Waar komt de uitdrukking gaan met die banaan vandaan?

“Gaan met die Banaan” was aanvankelijk (in 1989) een candid camera-programma (toen Nederland commerciële televisie kreeg), gepresenteerd door Patty Brard. De uitdrukking is buitengewoon populair op het Internet en dat heeft wellicht veel te maken met het rijm.

Gerelateerde berichten