Inhoudsopgave
Wat is een schriftelijke overeenkomst?
Overeenkomst – Algemeen Het sluiten van een overeenkomst, is een rechtshandeling die is gericht op een rechtsgevolg (bijvoorbeeld het wijzigen van rechten en plichten). De overeenkomst kan dus schriftelijk (ook vaak ‘contract’ genoemd) worden gesloten, maar ook mondeling en eventueel zelfs stilzwijgend.
Hoe rechtsgeldig is een schriftelijke overeenkomst?
In de basis zijn alle soorten overeenkomsten rechtsgeldig. Of je deze nu mondeling hebt gemaakt, afspraken hebt gemaakt via WhatsApp of een contract hebt opgesteld en dat hebt laten ondertekenen. De manier waarop je een overeenkomst sluit, maakt dus niet uit voor de rechtsgeldigheid ervan.
Hoe komt een overeenkomst civielrechtelijk tot stand?
Juridisch gezien komt een overeenkomst tot stand door een aanbod en de acceptatie van dat aanbod. In de wet (artikel 6:217 van het Burgerlijk Wetboek) wordt dat ‘aanbod en aanvaarding’ genoemd. Een mondelinge afspraak hoeft ook niet schriftelijk te worden bevestigd om geldig te zijn.
Waarom een schriftelijke overeenkomst?
Het wordt aanbevolen om voorafgaand aan een opdracht een schriftelijke overeenkomst op te stellen en ervoor te zorgen dat deze wordt ondertekend door alle betrokken partijen. Dit zorgt voor duidelijkheid, rust en de overeenkomst kan daarnaast dienen als belangrijk bewijsstuk.
Wat zet je in een overeenkomst?
Checklist onderdelen die in een overeenkomst moeten staan:
- de partijen.
- definities.
- de prijs(herziening)
- de duur.
- termijnen.
- de overwegingen bij de totstandkoming van de overeenkomst (considerans)
- de betaling.
- wijzigingen (meer- en minderwerk)
Waarom is het beter om een mondelinge overeenkomst toch schriftelijk vast te leggen?
Het uitgangspunt is dat mondelinge afspraken in beginsel net zo rechtsgeldig zijn als schriftelijke overeenkomsten. Als echter een van de partijen geen uitvoering aan de gemaakte mondelinge afspraak wenst te geven, ondervindt de andere partij in de meeste gevallen bewijsproblemen.
Hoe en wanneer komt een overeenkomst tot stand?
Een overeenkomst komt pas tot stand nadat over de hoofdzaken (de essentialia, waaronder de kern van de prestatie die moet worden verricht) van de overeenkomst overeenstemming is bereikt. Als de aanvaarding van het aanbod, anders dan op ondergeschikte punten, met het aanbod overeenstemt, komt de overeenkomst tot stand.
Hoe komt een overeenkomst tot stand wetsartikel?
De wet bepaalt (in artikel 217 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek) dat een overeenkomst tot stand komt door aanbod en aanvaarding tussen twee of meerdere partijen. Het aanbod en de aanvaarding bestaan beide uit een wil en een verklaring. Partijen laten aan elkaar blijken dat ze iets van elkaar verwachten.
De naam zegt het al: een schriftelijke overeenkomst is een afspraak tussen partijen die zwart op wit wordt vastgelegd. Op die manier weten de partijen precies wat de afspraken zijn. In veel gevallen wordt het aangeraden een overeenkomst schriftelijk te sluiten, omdat het dan gemakkelijker is om de gemaakte afspraak aan de tonen.
Wat is een mondelinge afspraak?
Een mondelinge afspraak is alleen een overeenkomst als er door de afspraak een rechtsgevolg optreedt. Als er iets van eigenaar verandert bijvoorbeeld, of als iemand een dienst levert. Als u met een vriend afspreekt om morgen naar de film te gaan is dat geen overeenkomst, maar als u de kaartjes koopt sluit u met de bioscoop wel een overeenkomst.
Wanneer is sprake van een mondelinge arbeidsovereenkomst?
Als er sprake is van een mondelinge arbeidsovereenkomst, mag er geen proeftijd vastgesteld worden. In veel arbeidsovereenkomsten is sprake van een proeftijd van 1 maand. In deze periode mag zowel de werknemer als de werkgever het contract dagelijks opzeggen. Voor een mondelinge arbeidsovereenkomst geldt dit dus niet.