Inhoudsopgave
Kun je slaapwandelen herinneren?
Slaapwandelen kan worden gediagnosticeerd aan de hand van de volgende symptomen: verward gedrag tijdens de slaap, geopende maar wazige blik in de ogen, niets kunnen herinneren wanneer men gewekt wordt, rechtop zitten, onduidelijk praten of soms agressief zijn bij het wekken.
Hoe kom je erachter of je slaapwandelt?
Er zijn symptomen waaraan je kan herkennen of iemand slaapwandelt. De slaapwandelaar stapt uit bed en begint vaak op een ‘robotachtige manier’ te lopen. Ook zal hij/zij een wazige blik in de ogen hebben (deze zijn vaak geopend, gek hè?). Een slaapwandeling kan variëren van enkele minuten tot soms wel een uur.
Wat zijn de symptomen van slaapwandelen?
De slaapwandelaar heeft zijn ogen geopend en een wazig of starende uitdrukking op het gezicht. Contact maken met de slaapwandelaar is erg moeilijk, soms beantwoorden ze vragen met gemompel en ook wakker maken gaat erg moeilijk. De coördinatie is slecht hoewel de ogen open zijn. En ook het inschattingsvermogen is laag.
Doordat je tijdens het slaapwandelen niets in je geheugen opneemt kan niemand zich achteraf iets herinneren. In principe is slaapwandelen niet gevaarlijk en gaat het meestal over als je in de puberteit komt. Dat je slaapwandelende mensen niet mag wakker maken is een fabeltje, zolang je dat maar rustig doet.
Wat doen slaapwandelaars?
Slaapwandelen of ‘somnambulisme’ houdt in dat je handelingen verricht terwijl je nog slaapt. Het begint vaak een tot drie uur na het inslapen, tijdens de diepe slaapstaat. Je kunt rond gaan lopen, je aankleden, de trap af gaan, deuren en ramen openzetten en zelfs eten bereiden en opeten.
Wat zijn de gevolgen van slaapwandelen?
Tijdens het slaapwandelen kunnen kinderen bepaalde dingen doen, bijvoorbeeld hun kleren aantrekken, een deur openmaken, de TV aanzetten, iets eten, naar buiten lopen… Ook komen soms agressieve en gewelddadige uitingen voor die kunnen leiden tot zelfverwonding of tot letsel van anderen.
Hoe komt het dat mensen slaapwandelen?
Slaapwandelen komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Bij kinderen kunnen factoren als koorts, stress, vermoeidheid en angst een rol spelen. Bij volwassenen kan de oorzaak te maken hebben met stress, medicijngebruik, oververmoeidheid en drugs en/of alcoholgebruik.