Hoe zien vliegen ons?

Hoe zien vliegen ons?

Vliegen hebben een gezichtsveld van bijna 360 graden. Ze zien je dus ook als je ze van achteren besluipt. Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. Ze onderscheiden zo’n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat wij mensen kunnen behappen.

Heeft een vlieg een geheugen?

Eigenlijk leert een vlieg op dezelfde manier als de mens. Sommige dingen worden maar even ont- houden in het kortetermijn geheugen, andere zaken worden langer ont- houden in het langetermijn geheugen. Hersenen werken niet op die manier, omdat dan veel te veel foute informatie zou worden opgeslagen in het geheugen.

Hoe zien insecten ons?

Wij kijken met onze ogen altijd maar één kant op. Als wij willen weten wat er achter ons gebeurt, moeten we ons hoofd omdraaien. Insecten zien dankzij hun bolle ogen vol deeloogjes, die alle richtingen opstaan, hun hele omgeving. Daarom ziet een vlieg je bijna altijd aankomen, van welke kant je hem ook besluipt.

Hoe snel vliegt een insect?

de snelheid waarmee insecten vliegen is afhankelijk van de soort. Onze klassieke huisvlieg Musca domestica kan tot 7,2 km/uur vliegen, veel sneller bv. dan een mug (2 km/uur). Maar er zijn ook nog andere vliegensoorten, bv. de bloedzuigende dazen (familie Tabanidae) die hinderlijk kunnen zijn voor mens en dier.

Waarom komt een vlieg op je?

Vliegen zitten vaak hun poten tegen elkaar te wrijven. Dat doen ze om pollen en stof te verwijderen om beter te kunnen ruiken, voelen en proeven. Hoe meer vocht, hoe beter. Daarom richten vliegen zich altijd op de vochtigste gebieden van het lichaam: het speeksel in de mondhoeken en het traanvocht in de ooghoeken.

Heeft een vlieg een hartje?

Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.

Gerelateerde berichten