Wat moet ik doen om een Asurn thuis te bewaren?

Wat moet ik doen om een Asurn thuis te bewaren?

Thuis as bewaren wordt gewoonlijk in een sierurn gedaan. In deze sierurn wordt de asbus of aszak (wanneer de sierurn te klein is voor de asbus) geplaatst die u van het crematorium mee krijgt. De sierurn krijgt een speciale plek in huis op bijvoorbeeld een huisaltaar.

Waarom mag je as pas na maand ophalen?

Er is nog een andere reden waarom de asresten pas na een maand vrijgegeven worden. Het geeft justitie de kans de as te onderzoeken op zaken die kunnen wijzen op een niet-natuurlijke doodsoorzaak. Denk bijvoorbeeld aan gifsporen.

Waarin as bewaren?

As bewaren bij het crematorium Na de crematie kunt u ervoor kiezen om de as in huis te bewaren, maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden. Zo kunt u ervoor kiezen om de urn te begraven of te bewaren bij het crematorium. Dit kan ook voor een korte periode, bijvoorbeeld tot u een andere asbestemming heeft gekozen.

Wat zijn de kosten voor een crematie?

Voor een standaard crematie moet je rekenen rond de € 1.500,- en daar komen de kosten voor het regelen van de uitvaart en overige kosten zoals bijvoorbeeld de doodskist, rouwauto en evt. volgauto’s, rouwkaarten en koffietafel nog bij.

Wat kost een crematie in 2020?

Wat kost een crematie? Een crematie kost in Nederland in 2020 al snel tussen de 4.000 en de 7.000 euro. De kosten van een crematie hangen af van uw persoonlijke wensen. Gemiddeld komen de kosten van een crematie uit op ongeveer 6.000 euro. Vergelijk.

Wat kost een crematie in het uitvaartcentrum?

Hierdoor kunnen de kosten van een crematie in het weekend hoger uitvallen. De laatste verzorging van de overledene kost ongeveer 150 euro. Een standaard kist rond 500 euro. Opbaren in het uitvaartcentrum is met gemiddeld 600 euro duurder dan thuis opbaren wat rond de 400 euro kost.

Waarom as later ophalen?

Er is nog een andere reden waarom de asresten pas na een maand vrijgegeven worden. Het geeft justitie de kans de as te onderzoeken op zaken die kunnen wijzen op een niet-natuurlijke doodsoorzaak. Denk bijvoorbeeld aan gifsporen. Gelukkig is daar in veruit de meeste gevallen geen reden toe.

Hoe as overledene bewaren?

Als u de asbus krijgt, kunt u de as:

  • verstrooien op open zee of op een daartoe bestemd strooiveld;
  • thuis bewaren;
  • bijzetten in een daarvoor bestemd gedeelte van een crematorium of begraafplaats;
  • begraven in een graf;
  • meenemen naar het buitenland (uitvoeren).

Waarom wachten op as?

Waarom wordt as niet meteen vrijgegeven? In Nederland wordt na een crematie niet meteen het as vrijgegeven. Hiervoor is een vaste periode van 1 maand vastgelegd in de As-wet. Een reden hier van is dat de overheid hierdoor nog een maand de mogelijkheid heeft het as te onderzoeken.

Related Posts