Kan je zomaar een contactverbod aanvragen?

Kan je zomaar een contactverbod aanvragen?

Het aanvragen van een contactverbod kan altijd en is zeker verstandig wanneer de situatie al ver is geëscaleerd. U kunt een contactverbod aanvragen via het burgerlijk recht of het strafrecht. Een contactverbod kan aangevraagd worden wanneer er sprake is van bedreiging, intimidatie of stalking.

Wie legt een straatverbod op?

Via de civiele rechter (tussen burgers onderling) Door middel van een civiele procedure kun je de civiele rechter verzoeken om een straatverbod. Hiervoor heb je wel een advocaat nodig.

U kunt een contactverbod aanvragen via het burgerlijk recht of het strafrecht. Een contactverbod kan aangevraagd worden wanneer er sprake is van bedreiging, intimidatie of stalking. Wilt u een contactverbod tegen iemand aanvragen, dan staat RechtNet Advocaten voor u klaar.

Wie kan straatverbod opleggen?

Wat is een contactverbod?

Contactverbod van de rechtbank Dit kan ook in het kader van een relatiebreuk. Daarbij wordt de stalker gedagvaard en wordt aan de rechtbank gevraagd dat een verbod wordt opgelegd om contact te zoeken. Daarnaast kan ook een verbod worden bekomen om in de buurt te komen, een zogenaamd straatverbod.

Wie legt huisverbod op?

De burgemeester of een hulpofficier van justitie leggen dit tijdelijk huisverbod op. Degene met het tijdelijk huisverbod, het slachtoffer en eventuele kinderen krijgen hulp. Het Openbaar Ministerie (OM) kan plegers van huiselijk geweld strafrechtelijk vervolgen en berechten.

Hoe werkt een contact verbod?

Wat is een contactverbod? De dader mag op geen enkele manier contact opnemen met het slachtoffer. Dat betekent dat de dader u niet mag benaderen als hij of zij u tegenkomt. Er mag ook geen contact worden opgenomen via telefoon, WhatsApp of social media.

Wat is een tijdelijk huisverbod?

Wat is het tijdelijk huisverbod? Bij een tijdelijk huisverbod mag de pleger van het huiselijk geweld een periode niet meer in de eigen woning komen. Dit is een periode van 10 dagen tot maximaal 4 weken. De pleger mag in die periode ook geen contact opnemen met u en/of de eventuele kinderen.

Hoe lang duurt een contact verbod?

Vrijheidsbeperkende maatregel Kan worden opgelegd door de rechter. De duur is maximaal vijf jaar. Per overtreding kan iemand worden vastgezet, meestal voor één of twee weken (met een maximum van zes maanden).

Wie mag gebiedsverbod opleggen?

Op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening of artikel 172 uit de Gemeentewet kan een rechter, officier van justitie of een burgemeester aan deze persoon een gebiedsverbod opleggen. Dan mag deze persoon niet meer in een gebied komen gedurende een bepaalde periode.

Wie kan een huisverbod opleggen?

1 De burgemeester kan een huisverbod opleggen aan een persoon indien uit feiten of omstandigheden blijkt dat diens aanwezigheid in de woning ernstig en onmiddellijk gevaar oplevert voor de veiligheid van één of meer personen die met hem in de woning wonen of daarin anders dan incidenteel verblijven of indien op grond …

Wat voor sanctie is een gebiedsverbod?

Een persoon kan een gebiedsverbod krijgen indien hem reeds door een private organisatie een sanctie is opgelegd wegens gedrag dat bij de burgemeester de ernstige vrees doet ontstaan dat die persoon de openbare orde zal verstoren.

Gerelateerde berichten