Inhoudsopgave
Wat doet insuline bij de celmembraan?
Alle cellen van het lichaam hebben receptoren voor insuline. Zoals hierboven is omschreven is insuline het opslag hormoon (voor glucose). Deze metabole processen zorgen ervoor dat de al in het cytoplasma aanwezige blaasjes met glucose-transport eiwitten gaan versmelten met de celmembraan van de cel.
Insuline stimuleert het binnendringen van glucose vanuit het bloed in de spiercellen, waarbij tevens het transport van aminozuren door de celmembraan en de opbouw van eiwitten daaruit wordt verhoogd.
Wat is het nut van insuline?
Insuline is een hormoon. Het zorgt ervoor dat koolhydraten (zoals suiker) uit uw voeding uw cellen in kunnen en niet achterblijven in uw bloed. Bij diabetes mellitus (suikerziekte). Bij diabetes zit er te veel suiker in het bloed.
Welke weefsels kunnen uitsluitend glucose als brandstof gebruiken?
Glucose en vetzuren zijn de belangrijkste brandstoffen voor het menselijk lichaam. In sommige weefsels is glucose zelfs de enige brandstof. Dit is het geval in rode bloedcellen en in hersencellen.
Hoe wordt insuline opgenomen door onze cellen?
Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. De alvleesklier maakt insuline aan en die komt terecht in het bloed, dat door het hele lichaam stroomt. Aan de buitenkant van elke cel van het lichaam zit een soort ‘uitkijkpost’ voor insuline.
Wat doet insuline in de lever?
Insuline zorgt er voor dat glucose wordt vervoerd naar de cellen, en dat de cellen open gaan, zodat glucose naar binnen kan om te worden verbrand tot energie. Glucose die niet direct nodig is wordt opgeslagen in lever, vet en spieren, en kan later worden gebruikt.
Hoe wordt insuline gemaakt in het lichaam?
Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat uw lichaam glucose kan opnemen in de cellen. Insuline wordt gemaakt door speciale cellen in de alvleesklier. Als u te weinig insuline aanmaakt, komt de glucose niet in uw lichaamscellen. Daardoor blijft er te veel glucose (suiker) in uw bloed.