Waarom moet je een eclipsbril dragen?

Waarom moet je een eclipsbril dragen?

Kijken naar een zonsverduistering kan je niet onbeschermd doen. Het felle licht en de straling van de zon kan makkelijk je ogen beschadigen en dus is het belangrijk om een eclipsbril te dragen. Met het blote oog, door een chipszak, een CD of een gewone zonnebril is zeer onverstandig en moet je echt niet doen.

Hoe ogen beschermen bij zonsverduistering?

Een zonnebril filtert maximaal 90% van het zichtbare zonlicht; een eclipsbril 99,99%. Alleen met zo’n speciaal brilletje kan dus veilig naar de zonsverduistering worden gekeken. En zelfs dan geldt een maximum van 30 seconden.

Wat is zon verduisterd?

Tijdens een zonverduistering komt de maan tussen de zon en aarde terecht. Op die manier wordt een deel van het zonlicht tegengehouden. Het is ook mogelijk dat de aarde tussen de maan en de zon terechtkomt: dan spreken we van een maansverduistering.

Hoe lang duurt de verduistering?

Theoretisch kan een zonsverduistering op aarde 7 minuten en 32 seconden duren. De volgende keer dat er een zonsverduistering van meer dan 7 minuten plaatsvindt is echter pas in 2150 boven de Stille Oceaan. Een totale zonsverduistering duurt op aarde meestal maar een paar minuten.

Wat is een zonsverduistering?

Een zonsverduistering (of zon eclips) is een astronomisch fenomeen, waarbij overdag het licht van de zon de waarnemer niet bereikt, doordat een hemellichaam (meestal de maan) in de weg van het licht staat. Een zonsverduistering is een voor mensen op aarde direct waarneembaar astronomisch fenomeen,…

Wanneer is de laatste zonsverduistering in Europa te zien?

De volgende zonsverduistering is op mandag den 14. december 2020 in Chili en Argentinië te zien. De laatste totale zonsverduistering in Europa was op 20 maart 2015, en dat blijft de komende 10 jaar de enige in Europa.

Wat is ringvormige zonsverduistering?

Een ringvormige zonsverduistering is in feite een bijzondere variant op een gedeeltelijke zonsverduistering. De baan van de maan om de aarde is niet precies cirkelvormig, waardoor de maan soms dicht bij, soms ver van de aarde afstaat. In het laatste geval kan het voorkomen dat de maan slechts het middelste gedeelte van de zon afdekt.

https://www.youtube.com/watch?v=bwrLQshA-QM

Related Posts