Hoe werkt een compromis?

Hoe werkt een compromis?

Als een koper een bod doet op een huis en de verkoper aanvaardt dat bod, dan is er een akkoord tussen de twee partijen en is de verkoop gesloten. Vanaf dat moment kun je niet meer terug. Als bewijs voor de verkoop wordt er een document opgemaakt: het compromis.

Wat is een compromis?

Het woord compromis is letterlijk uit het Frans overgenomen en heeft de betekenis ‘overeenkomst waarbij beide of alle partijen iets toegeven’ (in juridisch taalgebruik ‘minnelijke schikking’).

Is een compromis noodzakelijk?

Is een ondertekende compromis verplicht? Het ondertekenen van een onderhandse verkoopovereenkomst of compromis is niet verplicht. De verkoop komt in principe tot stand doordat er een akkoord is over het goed, de prijs en de identiteit van de partijen.

Is voorschot verplicht bij compromis?

Hoewel het niet verplicht is, is het wel gebruikelijk om een voorschot overeen te komen. Dat is nu eenmaal in het voordeel van de verkoper. Zo beschikt de verkoper namelijk al over een bedrag dat als schadevergoeding kan dienen als de koopovereenkomst uiteindelijk ten laste van de koper zou worden ontbonden.

Wat doen na het tekenen van de compromis?

Na het compromis tekenen we de notariële akte. De zoektocht naar een woning kan een erg lang proces zijn. Je bekijkt verschillende zoekertjes, zowel online als in een kantoor of in een magazine. De stap om een afspraak te maken om te gaan kijken is spannend en leuk.

Wat gebeurt er na bod doet op een huis?

Het eerste officiële document dat je gaat tekenen na het geaccepteerde eindbod is het voorlopig koopcontract. Vooraf spreek je samen met de verkopende partij de ontbindende voorwaarden af, zoals voorbehoud van financiering. Mocht je de hypotheek niet rond krijgen, dan kun je kosteloos de koop ontbinden.

Wat is het verschil tussen een Aankoopbelofte en een compromis?

Geeft de verkoper zijn goedkeuring aan de aankoopbelofte, dan gaan we zo snel mogelijk over tot het ondertekenen van de onderhandse overeenkomst met alle partijen. Deze overeenkomst wordt ook wel de compromis genoemd en hierdoor komt de verkoop definitief tot stand.

Wat is een compromis verbreken?

Een compromis verbreken: de gevolgen. Als iedereen akkoord gaat met het verbreken van de onderhandse verkoopovereenkomst, moet er een overeenkomst tot ontbinding vastgelegd en geregistreerd worden. Dit heet een minnelijke ontbinding. Je betaalt hiervoor een beperkte kost van €10.

Hoe doe je een compromis achteraf vermijden?

Het compromis moet zo volledig en duidelijk mogelijk opgesteld worden om discussie achteraf te vermijden. Hoewel dit niet wettelijk verplicht is, laat je dit best opstellen door een notaris als je je huis wil verkopen. Zo weet je 100% zeker dat alles juridisch in orde is en vermijd je verrassingen achteraf.

Wat is een compromis op een woning bindend?

Het compromis moet zo volledig en duidelijk mogelijk opgesteld worden om discussie achteraf te vermijden. Hoewel dit niet wettelijk verplicht is, laat je dit best opstellen door een notaris als je je huis wil verkopen. Zo weet je 100% zeker dat alles juridisch in orde is en vermijd je verrassingen achteraf. Bod op een woning is ook bindend

Gerelateerde berichten