Hoe reageren op overlijden collega?

Hoe reageren op overlijden collega?

‘Gecondoleerd met uw verlies’ of ‘veel sterkte de komende tijd’ is altijd goed. Kent u de nabestaanden beter, dan kunt u natuurlijk iets persoonlijkers zeggen. Als u de juiste woorden kunt vinden. Bedenk dat ook alleeneen omhelzing voldoende kan zijn om uw medeleven te tonen en iemand sterkte te wensen.

Is rouw een ziekte?

Rouw gaat namelijk niet over ‘verwerken’, maar over die ervaringen te verweven in je leven. Rouwen is geen ziekte, het is een deel van jezelf voor de rest van je leven” zegt Vertommen.

Hoe omgaan met rouwende collega?

Tips om met een rouwende collega om te gaan:

  1. Laat uw collega zelf aangeven hoeveel werk hij of zij kan doen.
  2. Negeer het verdriet niet, maar laat uw betrokkenheid zien.
  3. Stel een contactpersoon aan die de collega begeleidt en een aanspreekpunt is als het even moeilijk gaat.

Hoe lang vrij bij overlijden?

De regels voor verlof bij overlijden zijn: echtgenoot/partner, bloed- of aanverwanten in de 1e graad: vier dagen (vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis/crematie) bloed- of aanverwanten in de 2e graad: twee dagen (de dag van overlijden en de dag van begrafenis/crematie)

Hoe ga je om met een rouwende collega?

  • Close of niet: condoleren is een ongeschreven regel.
  • Ga niet meteen te diep in op de situatie.
  • Houd rekening met eventuele stemmingswisselingen.
  • Probeer vergelijkingen met je eigen leven even voor je te houden.
  • Ben niet bang dat je iets verkeerd doet.

Hoelang duurt versterven?

Door het lichaam vocht en voedsel te onthouden, gaat het lichaam de eigen reserves aanspreken. Afhankelijk van de conditie, sterft iemand doorgaans binnen één à twee weken. Als de stervende af en toe nog wat water drinkt, kan het iets langer duren (meerdere weken).

Wat gebeurt er bij versterven?

Versterven kan worden omschreven als het natuurlijke proces van uitdrogen in de laatste levensfase. De stervende patiënt gaat steeds minder eten en drinken, omdat het lichaam daaraan geen behoefte meer heeft. Het lichaam droogt vervolgens uit, de patiënt wordt steeds suffer en slaapt tenslotte in.

Related Posts