Wat is Voorhoofdsligging?

Wat is Voorhoofdsligging?

Voorhoofdsligging. De baby ligt in tegensteling tot de achterhoofdsligging met het voorhoofd naar beneden. Deze zeldzame ligging is zeer ongunstig. De bekken zijn bij deze ligging doorgaans te klein voor de omvang van het hoofd.

Een voorhoofdsligging is een houding van de baby waarbij niet het achterhoofd maar het voorhoofd naar beneden ligt. Dit is een lastige houding om geboren te worden, omdat er meer ruimte nodig is in het bekken dan bij een achterhoofdsligging.

Waarom een keizersnede?

Een keizersnede is nodig als een vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of jouw baby. Bijvoorbeeld als jouw baby dwars ligt. In sommige situaties kun je zelf kiezen wat je wilt: een keizersnede of een vaginale bevalling. Bijvoorbeeld als jouw baby in een stuitligging ligt.

Hoe vaak komt een Totaalruptuur voor?

Bij ongeveer 2 van de 100 bevallingen ontstaat een totaalruptuur. De kans is het grootst bij de eerste bevalling.

Wat kan er mis gaan bij een keizersnede?

Risico’s voor de moeder

  • Bloedingen. Bij een keizersnede verlies je meestal meer bloed dan bij een vaginale bevalling.
  • Nabloeding. Na de operatie kan een bloeding in de buik of vaginaal ontstaan.
  • Trombose.
  • Wondinfectie.
  • Schade aan darmen en urinewegen.
  • Problemen bij een volgende bevalling.

Hoe voorkom je Totaalruptuur?

Voorkomen van een totaalruptuur Helaas kan je de kans op een totaalruptuur niet of nauwelijks beïnvloeden. Het belangrijkste dat je zelf kan doen, is goed luisteren naar je verloskundige tijdens de bevalling. Deze houdt de huid van je vagina goed in de gaten en geeft je aanwijzingen wanneer de spanning te groot wordt.

Hoe ontstaat een Totaalruptuur?

Een totaalruptuur is een grote inscheuring rond de vagina en anus, ontstaan tijdens de bevalling. Bij ongeveer 3 op de 100 bevallingen ontstaat een totaalruptuur. De kans is het grootst bij de eerste bevalling. De meeste vrouwen herstellen volledig na een totaalruptuur.

Is sterrenkijker hetzelfde als aangezichtsligging?

Bij aangezichtsligging ligt het gezicht naar beneden. In kruinligging ligt de kruin van de baby naar beneden. Is jouw baby sterrenkijker dan ligt het hoofd wel omlaag, maar kijkt het omhoog.

Gerelateerde berichten