Inhoudsopgave
Welke vragen stellen ze bij de pil?
Je hebt beslist om de pil te nemen. Het eerste wat je moet doen is een afspraak maken met je huisarts of gynaecoloog. Hij zal vragen stellen om je algemene gezondheidstoestand te kennen en alle denkbare contra-indicaties uit te sluiten. Hij wil dus jouw anamnese of medische voorgeschiedenis kennen.
Welke leeftijd dochter aan de pil?
Op welke leeftijd mag er worden gestart met de pil? Na de eerste menstruatie mag er worden gestart met de pil. Bij heel jonge meisjes kan er beter nog even worden gewacht. Er zijn aanwijzingen dat de pil bij hen een verhoogde kans geeft op het vroegtijdig ontstaan van borstkanker.
Kan je de pil zomaar kopen?
Waar kan ik de pil kopen? De pil is alleen verkrijgbaar bij de apotheek, op doktersvoorschrift. Ga langs bij je huisarts of gynaecoloog.
Waarom beginnen met pil op eerste dag menstruatie?
Vanaf wanneer werkt de pil? Begint u de pil te slikken op de eerste dag van de menstruatie, dan bent u meteen tegen zwangerschap beschermd. Als u op een andere dag begint, werkt de pil nog niet meteen. U moet dan nog 7 dagen een extra voorbehoedmiddel gebruiken, zoals een condoom.
Je arts zal wel vragen stellen over je medische en seksuele voorgeschiedenis, die belangrijk zijn om uit te zoeken wat voor jou een goede vorm van anticonceptie is. Die vragen kunnen gaan over geneesmiddelen die je neemt, je seksuele voorgeschiedenis en levensgewoonten zoals roken en voeding.
Met wie praten over anticonceptie?
Ga samen naar de huisarts om de anticonceptie te halen. Meisjes vinden het vaak fijn als ze daar niet alleen heen hoeven.
Wat doet de pil met jongens?
Een paar pillen kunnen bij een man dan ook niet zoveel kwaad. Anders wordt het, als de man besluit de pil gedurende langere tijd iedere dag in te nemen. Dan krijgt hij significant minder lichaamsbeharing, ontwikkelt hij borsten en krimpen zijn teelballen.
Kan een eicel bevrucht worden met Koperspiraal?
Koperspiraal T-safe en Ballerine Koper maakt zaadcellen inactief. Hierdoor vindt er géén bevruchting plaats. Daarnaast zorgt het spiraaltje ervoor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel tóch bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.
Welke anticonceptie beschermt het beste?
Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.
Hoe werkt een noodanticonceptie?
De morning-afterpil werkt rechtstreeks in de eierstokken door de eisprong te voorkomen aan de hand van het hormoon in de pil (levonorgestrel of ulipristal). Zo kunnen de zaadcellen die reeds in de eileiders zitten, niet in contact komen met een eicel voor bevruchting. Daardoor kan er geen zwangerschap tot stand komen.